× ABONNEREN

Tandartsen lopen groter risico op ziektes

23 maart 2020 Geen reacties

Onderzoek uit de Verenigde Staten laat zien dat tandartsen een groot risico lopen op het krijgen en verspreiden van ziektes waaronder het coronavirus (SARS-CoV-2). Dat komt omdat tandartsen fysiek dicht in de buurt van patiënten komen tijdens het werken en zij tegelijkertijd veel verschillende patiënten zien.

Dit blijkt uit gegevens van O-NET OnLine, de belangrijkste bron voor beroepsinformatie in de Verenigde Staten, bijgehouden door het ministerie van arbeid. Zij stelden de vraag welke beroepen het grootste risico lopen op het krijgen van het coronavirus. Hiervoor werden de factoren ‘blootstelling aan ziektes’ uitgezet tegen ‘afstand tot andere mensen’.

Tandartsen en mondhygiënisten worden dagelijks blootgesteld aan ziektes en infecties en voeren gedurende hun werkdag infectierisicovolle werkzaamheden uit in de buurt van elkaar en van patiënten. Tandartsen en mondhygiënisten scoorden respectievelijk 95 en 100 op de puntenschaal voor blootstelling aan ziektes en 99 en 100 voor afstand tot andere mensen (erg dichtbij/aanraken). Dat betekent dat zij vallen in de categorie werknemers die dagelijks met ziektes en infecties in aanraking komen en in de categorie werknemers die erg dichtbij of in aanraking komen met andere mensen.

COVID-19 wordt veroorzaakt door een nieuw virus en kan door hoesten en niezen worden overgedragen . Als andere mensen die druppeltjes inademen of via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij met het virus geïnfecteerd raken. Alleen een test kan uitwijzen of het daadwerkelijk gaat om COVID-19. De (huis)arts bepaald of iemand met klachten getest moet worden. Onderstaande infographic toont hoe het testen op de aanwezigheid van het virus in zijn werk gaat.

 (Bron: NY Times, CDC en RIVM, 15 maart 2020)

ntvt_virusdef_2003020.jpg

(Illustrator: Guido van Gerven, Duplo Studio)