× ABONNEREN

Tandenknarsend door de coronapandemie?

16 december 2020 Geen reacties

De verslechterde psycho-emotionele status als gevolg van de coronapandemie is geassocieerd met bruxisme en het optreden van temporomandibulaire klachten (TMD). De uitbraak van de coronapandemie aan het begin van dit jaar heeft geleid tot een toename in de gezondheidsrisico’s, economische onzekerheid en sociale isolatie.

Onderzoekers uit Polen en Israël keken naar het effect van de pandemie op het voorkomen en verergeren van TMD-klachten en bruxisme in Polen en Israël. Hiervoor werden online enquêtes uitgezet die 700 keer in Israël en 1.092 keer in Polen zijn ingevuld.

Univariate en multivariate analyses van de gegevens lieten zien dat de coronapandemie geassocieerd is met een verergering van de TMD-klachten en het optreden van bruxisme, daarnaast lijkt de psycho-emotionele status van de patiënt hier een rol bij te spelen. Factoren die een voorspellende waarde hadden voor het optreden van TMD waren de angst om het virus op te lopen en de zorgen over de relaties met vrienden en familie.

Het cross-sectionele ontwerp van het onderzoek en de afwezigheid van in- en exclusiecriteria maakten het voor de onderzoekers onmogelijk de langetermijneffecten van de pandemie te voorspellen. Omdat het onderzoek plaats vond aan het begin van de pandemie kan het zijn dat het vooral de eerste stressreactie op de veranderende gezondheidssituatie en leefstijl weergaf. Daarnaast zijn de enquêtes via internet uitgezet, hierdoor is het de vraag of de resultaten representief zijn voor de algemene bevolking van beide landen. Toch is het goed mogelijk dat er tijdens de coronacrisis meer mensen met TMD-gerelateerde klachten zich melden bij een tandarts.

 (Bron: J Clin Med, 12 oktober 2020)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties