× EINDEJAARSACTIE

Te veel vitamine B12 is ook niet goed

31 januari 2020 Geen reacties

Hogere plasmaconcentraties van vitamine B12 zijn geassocieerd met een verhoogde kans op overlijden, ongeacht de oorzaak. De associatie was onafhankelijk van leeftijd, geslacht, BMI, roken, alcoholgebruik, nierfalen of andere confounders.

Vitamine B12 is een wateroplosbaar eiwit dat een belangrijke rol speelt in het immuunsysteem, de ontwikkeling van foetussen en het mitochondriaal metabolisme. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot onder andere bloedarmoede of neuropsychiatrische symptomen zoals verwardheid, psychose en stemmingswisselingen.

De onderzoekers van de Universiteit van Groningen gebruikten de data van 5.629 geschikte deelnemers aan het PREVEND-onderzoek bij wie in januari 2001 vitamine B12-plasmawaardes werden bepaald. De deelnemers werden gevolgd tot 1 januari 2011.

Tijdens dit prospectief, populatiegebaseerde cohortonderzoek, overleed 4,1% (n = 226) van de deelnemers. De onderzoekers konden niet achterhalen wat de oorzaak was van de relatie tussen het overlijden en de hoge vitamine B12-waarden. Gezien de functie van vitamine B12 in de productie van aminozuren en bewerkingen van het DNA-metabolisme wordt verondersteld dat de oorzaak vooral in de niet-delende weefsels gezocht moet worden.

Mensen met een medische indicatie voor het aanvullen van hun vitamine B12-deficiëntie waren uitgesloten van het onderzoek. De waarschuwing van de onderzoekers om terughoudend te zijn met vitamine B12-voedingssupplementen geldt dan ook vooral voor de mensen zonder aangetoond vitamine B12-tekort.

 (Bron: JAMA, 01 januari 2020)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties