× EINDEJAARSACTIE

Tekort aan cytoprotectie van invloed op schisis

18 maart 2019 Geen reacties

Schisis komt voor bij circa 1 op de 600 geboortes en kan leiden tot problemen bij spraak en slikken. Na chirurgische sluiting van de schisis blijven deze problemen bestaan vanwege ernstige littekenvorming. Niels Cremers onderzocht of een scheve balans tussen ontstekingsfactoren en beschermende factoren tijdens de zwangerschap van invloed is op de kans op aangeboren afwijkingen. Daarnaast onderzocht hij of deze factoren ook invloed hebben op de biologische processen tijdens wondgenezing in het algemeen.

In muizen toonde hij aan dat een tekort aan cytoprotectieve ofwel celbeschermende signalen niet alleen kan leiden tot misvormingen tijdens de embryonale ontwikkeling, maar ook tot een vertraagde wondgenezing. Dit suggereert dat het activeren van celbeschermende signalen een normale zwangerschap en wondgenezing kan bevorderen.

Op 18 maart 2019 promoveerde Niels A.J. Cremers aan de  Radboud Universiteit Nijmegen op zijn proefschrift ‘Cytoprotective mechanisms, palatogenesis, and wound repair ’. Promotoren waren prof. dr. C.E.L. Carels en prof. dr. A.M. Kuijpers-Jagtman. Copromotor was dr. ir. F.A.D.TG. Wagener.

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties