× EINDEJAARSACTIE

Trage tandontwikkeling is juist geassocieerd met hypodontie

16 april 2019 Geen reacties

Uit onderzoek van Brunilda Dhamo et al, betrokken bij het Generation X-project van de Erasmus Universiteit Rotterdam, is gebleken dat een versnelde tandontwikkeling gepaard gaat met een lager risico op gebitsafwijkingen Daarnaast bevestigde dit onderzoek dat een trage tandontwikkeling in de onderkaak op de leeftijd van 10 jaar geassocieerd is met ontbrekende gebitselementen. Het monitoren van de tandontwikkeling kan orthodontisten helpen om de start van behandelingen te verbeteren.

De onderzoekers onderzochten het verband tussen de tandontwikkeling en gebitsafwijkingen zoals crowding, impactie en hypodontie. Hiervoor gebruikten ze een multi-etnisch cohort van 4.446 personen van 10 jaar oud uit het Generation R-onderzoek. De ontwikkelingsleeftijd van de tand werd gescoord met de Demirjian-methode en de gebitsafwijkingen werden vastgesteld met behulp van de IOTN (Index of Orthodontic Treatment Need) aan de hand van 2D- en 3D-foto’s en röngtenopnamen. Vervolgens testten ze de associaties van tandleeftijd met crowding, impactie en hypodontie met behulp van 3 series van logistische regressiemodellen. Dezelfde soort modellen werden gebruikt om associaties tussen het niveau van tandontwikkeling van elke linker onderkaakmolaar en crowding, impactie en hypodontie te onderzoeken.

Omgekeerde associaties werden gevonden tussen elk eenjarige toename in tandleeftijd en de aanwezigheid van crowding, impactie en hypodontie. Trage ontwikkeling van de tweede premolaar was geassocieerd met  de aanwezigheid van crowding. Voorts bleek dat een trage ontwikkeling van de tweede premolaar, de eerste en de tweede molaar was geassocieerd met de aanwezigheid van geïmpacteerde gebitselementen. Een trage tandontwikkeling van alle gebitselementen in de onderkaak behalve de centrale incisief, werd geassocieerd met hypodontie (p < 0,05).  De resulaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het Europan Journal of Orthodontics (22 november 2018; cjy073).

(Bron: Nieuwsbrief Generation R, maart 2019)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties