× ABONNEREN

Transmissieroute en preventie van coronavirus in de tandartspraktijk

20 maart 2020 Geen reacties

In december 2019 ontstond er in de Chinese stad Wuhan een uitbraak van longontstekingen die zich snel uitbreidde naar andere provincies en andere landen. De symptomen waren koorts, hoesten, spierpijn en vermoeidheid. Minder vaak voorkomende klachten waren de productie van sputum, hoofdpijn, diarree en het ophoesten van bloed.

Chinese onderzoekers waren snel in staat een nieuwe ziekteverwekker te isoleren en te identificeren als een coronavirus (2019-nCOV). De ziekte die het virus veroorzaakt heet Corona Virus Disease (COVID19) en de officiële benaming van het virus is SARS-CoV-2.

Volgens de onderzoekers behoren coronavirussen tot de familie van de Coronaviridae, waartoe ook 7 andere coronavirussen behoren die mensen kunnen infecteren. Het genoom van het virus bestaat uit een lange streng plus-RNA van 29.903 bases. Vergelijking van het 2019-nCOV genoom met het genoom van andere coronavirussen wordt sterk de suggestie gewekt dat het virus afkomstig is van vleermuizen (Rhinolophus affinis) hoewel andere natuurlijke gastheren zoals miereneters niet uitgesloten worden.

Uit het artikel in het International Journal of Oral Science blijkt dat van patiënten is aangetoond dat ze 1 tot 14 dagen zonder klachten kunnen zijn terwijl ze wel het virus verspreiden. De meest gebruikelijke vorm van transmissie van het virus vindt plaats via hoesten, niezen en het inhaleren van druppels. Ook direct contact met de orale, nasale of oogmucosa kan tot transmissie leiden terwijl aerosolen die ontstaan tijdens medische behandelingen viruspartikels kunnen bevatten. Van vergelijkbare virussen is aangetoond dat deze van enkele uren tot wel 9 dagen kunnen overleven op gecontamineerde oppervlakken waarbij een hogere luchtvochtigheid de overleving bevordert.

De meest actuele adviezen voor zorgprofessionals zijn te vinden via het RIVM. Om het aantal viruspartikels dat vrijkomt tot een minimum te beperken wordt aangeraden te spoelen met 1% waterstofperoxide, aldus de onderzoekers van de Sichuan Universiteit in China. Het gebruik van chloorhexidine als mondspoelmiddel wordt niet aangeraden, omdat het virus hier niet gevoelig voor is. Indien mogelijk dient er gebruikgemaakt te worden van isolatie onder cofferdam, ook bij prepareren, en moeten de hoekstukken voorzien zijn van een terugslagbeveiliging.

Ook als er alleen spoedbehandelingen plaatsvinden is het van belang de juiste hygiënevoorschriften te volgen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

(Bron: Int J Oral Sci, 3 maart 2020)

Noot redactie: dit bericht is geschreven d.d. 20 maart 2020. Inzichten en adviezen kunnen veranderen.

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties