× EINDEJAARSACTIE

Vergiftigingen gerelateerd aan het coronavirus

30 september 2021 Geen reacties

In 2020 kwamen er veel meldingen binnen bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) over mogelijke vergiftigingen gerelateerd aan COVID-19. Het betrof in het bijzonder mogelijke vergiftigingen met handdesinfectiemiddelen, waterstofperoxide en vitaminepillen.

Het NVIC, van het Utrecht UMC, werd 552 keer gebeld over de blootstelling aan handdesinfectiemiddel. De 5 voorafgaande jaren was dit gemiddeld 107 keer per jaar. In de meeste gevallen ging het om kinderen, die slokjes handdesinfectiemiddel binnenkregen of het kwam in de ogen terecht.

In april 2020, toen de praktijken weer opengingen, werd door de KNMT geadviseerd om alle patiënten die een tandheelkundig behandeling zouden ondergaan met het risico op het verspreiden van aerosolen, voorafgaand aan de behandeling te laten spoelen met waterstofperoxide. 121 keer werd gemeld dat het waterstofperoxide per abuis doorgeslikt was of er werd een te hoge concentratie gebruikt door de behandelaar. In de 5 voorafgaande jaren werd deze vergiftiging gemiddeld slechts 40 keer per jaar gemeld.

Naast vergiftiging door handdesinfectiemiddelen en waterstofperoxide, werden er ook meer meldingen gemaakt van vergiftiging door vitamine-inname. Sommige mensen namen een te hoge dosis of er was gesnoept van de vitaminetabletten of –capsules. Vorig jaar kwamen er 580 meldingen binnen tegenover gemiddeld 450 meldingen in de 5 voorafgaande jaren. Het is in alle gevallen onbekend wat het gevolg van de vergiftiging was.

 (Bron: NTvG, 27 juli 2021)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties