× EINDEJAARSACTIE

Zandstorm beïnvloedt kauwefficiëntie en tandslijtage

17 mei 2019 Geen reacties

De jaarlijkse zandstorm uit de Sahara (de Harmattan) zorgt voor een verminderde kauwefficiëntie en meer tandslijtage. Dit blijkt uit een analyse van poep en tanden van chimpansees in het Taï National Park in Ivoorkust door onderzoekers van het Max Planck Instituut in Duitsland.

Tijdens de Harmattan nam de grootte van de voedseldeeltjes in de uitwerpselen van de chimpansees toe. In het regenseizoen was het aantal kleinere voedseldeeltjes juist groter. Hieruit leidden de onderzoekers af dat de aanwezigheid van abrasieve deeltjes op het voedsel van de chimpansees resulteert in een verminderde kauwefficiëntie. Of dat veroorzaakt wordt door een verminderd aantal kauwcycli of minder intensief kauwen konden de onderzoekers niet achterhalen.

De consumptie van voedsel bedekt met stofdeeltjes in de droge periode zorgde tevens voor een gelijkmatiger slijtagepatroon van de molaren. De consumptie van fruit, harde zaden of noten en dekschilden van insecten in het regenseizoen resulteerde juist in een ander, ongelijkmatiger, slijtagepatroon in het kauwvlak.

De onderzoekers stellen dat de bevindingen meegenomen moeten worden in de analyse van het eetpatroon van mensachtigen en dat de opkomst van de passaatwinden - 3 miljoen jaar geleden -  mogelijk een belangrijke impact hebben gehad op de evolutie van mensachtigen in Afrika.

(Bron: Am J Phys Anthropol, mei 2019)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties