× EINDEJAARSACTIE

Zijn YouTube-filmpjes van orale leukoplakie bruikbaar?

20 augustus 2019 Geen reacties

Braziliaanse onderzoekers constateren dat er maar een paar YouTube™-filmpjes over orale leukoplakie van hoge kwaliteit te vinden zijn. Daarom moedigen zij zorgverleners en studenten in de orale geneeskunde aan dit gebrek aan te vullen, omdat zij nu eenmaal beschikken over de evidencebased kennis en klinische ervaring om betrouwbare filmpjes van hoge kwaliteit te delen.

Aanleiding voor het onderzoek is het feit dat YouTube™ een wereldwijde bron is voor het vinden van informatie over gezondheid. De onderzoekers vonden 1.690 Engelstalige video’s over orale leukoplakie. De eerste 100 video’s werden onderworpen aan exclusiecriteria, waarna er 28 overbleven voor verdere analyse. Van deze video’s werden de bron, de duur, het aantal views en het aantal likes en dislikes genoteerd. Vervolgens scoorden 2 mka-chirurgen in opleiding de video’s op zichtbaarheid, populariteit, kwaliteit, nut en betrouwbaarheid. Van de 28 video’s deelden de onderzoekers er 21 in onder de categorie ‘onafhankelijke gebruikers of bedrijfsadvertenties’ en 5 in de categorie ‘professionele organisaties of overheidsinstanties’.

Uit de analyse bleek dat de meeste video’s slecht scoorden op kwaliteit, nut en betrouwbaarheid. Video’s van hogere kwaliteit scoorden meer likes, evenals video’s die hoger hadden gescoord op betrouwbaarheid. Deze laatste groep had ook meer views.

Op basis van de resultaten van dit onderzoek lijkt het dus af te raden om op basis van een YouTube-filmpje een diagnose te stellen. Daarvoor is orale leukoplakie te divers in zijn verschijningsvorm. Een mka-chirurg is de deskundige om de diagnose te stellen.

(Bron: Oral Diseases, 23 juli 2019)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties