×

Zorgverzekeraars mogen ouders gericht informeren

12 maart 2020 Geen reacties

Goed nieuws voor een klein percentage kinderen die zelden tot nooit de tandarts bezoekt. Zorgverzekeraars in Nederland mogen verzekerden met kinderen die niet naar een tandarts gaan, gerichter gaan informeren. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft dit vastgesteld nadat vorig jaar Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zich afvroeg welke ruimte zij binnen de wet- en regelgeving hebben voor het persoonlijk informeren over de vergoedingen van de mondzorg. De zorgverzekeraars hopen dat met betere informatie meer kinderen een tandarts bezoeken en de mondgezondheid onder hen toeneemt.

Uit onderzoek gepubliceerd in het NTVT kwam naar voren dat 61% van de 11-jarigen in 2017 een gaaf blijvend gebit had ten opzichte van 73% in 2011. Ondanks de lage prevalenties lijkt het er op dat dit een trend tot verslechtering is.

KNMT-voorzitter Wolter Brand is blij met deze stap: “Wij geloven dat het gericht aanschrijven van ouders door zorgverzekeraars een substantiële bijdrage zal leveren aan een hogere opkomst bij de tandarts en daarmee aan betere kindergebitten.” Het aanschrijven mag echter alleen gebeuren als er aanleiding is tot de veronderstelling dat de verzekerden niet goed bekend zijn met de inhoud van hun zorgverzekeringsovereenkomst. Het is niet toegestaan om de declaratie- en persoonsgegevens voor andere doelen te gebruiken.

 (Bron: KNMT, 20 februari 2020 & NTVT, 10 januari 2020)

 Leestip:
- 'Kies-voor-Tandenonderzoek 2017: cariëservaring bij 23-jarigen in Nederland'
- 'Kies-voor-Tandenonderzoek 2017: cariëservaring bij 17-jarigen in Nederland'
- 'Kies-voor-Tandenonderzoek 2017: cariëservaring bij 11-jarigen in Nederland'
- 'Kies-voor-Tandenonderzoek 2017: cariëservaring bij 5-jarigen in Nederland'
- 'Kies-voor-Tandenonderzoek 2017 onder jeugdigen: aanleiding en onderzoeksopzet'
- 'Annemarie Schuller over Kies voor Tanden 2017'