Zoek in het NTvT archief

Er zijn 95 zoekresultaten gevonden.

 • Van brandschade verzekeren naar effect meten

  I. Koenen

  7 juni 2019

  NTvT Gezondheidseconomie in de mondzorg Visie

 • Een verzekering, ook een tandartsverzekering, zou moeten beginnen met het voorkomen van problemen. Zoals je liever een brandblusser aanschaft dan een afgebrand huis laat vergoeden, zou het faciliteren van een preventieve mondzorg de mondgezondheid het meest vooruit helpen. Al is dan wel een goede effectmeting nodig, betoogt Ivo Koenen, zorginkoper Mondzorg voor CZ Zorgverzekeringen.

 • Toekomstbespiegelingen van de KNMT

  W.G. Brands

  7 juni 2019

  NTvT Gezondheidseconomie in de mondzorg Visie

 • De overheid die het adagium ‘ontregel de zorg’ steunt? In de praktijk is daar niets van te merken en de regeldruk gaat alleen maar toenemen. Ook directe bemoeienis van zorgverzekeraars is een probleempunt. Lees hier de column van KNMT-voorzitter Wolter Brands.

 • Preventie: een gezamenlijke missie!

  M. van Splunter-Schneider

  7 juni 2019

  NTvT Gezondheidseconomie in de mondzorg Visie

 • Laat preventie het vertrekpunt zijn van de mondzorg die wij met elkaar leveren. Maar wat is preventie nu echt!? NVM-voorzitter Manon van Splunter-Schneider hekelt het korten op de vergoeding van preventie, terwijl curatie 100% vergoed wordt: “De wereld op zijn kop.”

 • “Ik weet hoe het is...”

  I. de Beaufort

  7 juni 2019

  NTvT Gezondheidseconomie in de mondzorg Visie

 • Toegankelijkheid van mondzorg is een bewijs van beschaving van een samenleving, vindt hoogleraar gezondheidsethiek Inez de Beaufort. Toch zijn veel Nederlanders karig verzekerd voor de mondzorg. Mensen zouden niet uit armoede veroordeeld moeten worden tot een gebitsprothese. De straf van een slecht rot is al erg genoeg.

 • Met de kennis van nu (2039)

  J.W. Vaartjes

  7 juni 2019

  NTvT Gezondheidseconomie in de mondzorg Visie

 • Hoe ziet onze mondzorg er in 2039 uit? Een blik in de de toekomst met Jan Willem Vaartjes, voorzitter van de ANT. Misschien leiden de ‘verbeteringen’ van nu tot onverwachte gevolgen. Zal de verdere focus op algemene gezondheid het complex klinische onderwijs uithollen? Schuift het werk van de tandarts op naar een ‘artificial intelligence-ondersteunde radioloog’? Levert de Universiteit Utrecht de tandarts van de toekomst?

 • Op de barricade voor een goedgebit voor iedereen

  H.P.J. van Gerven

  7 juni 2019

  NTvT Gezondheidseconomie in de mondzorg Visie

 • SP-Tweede Kamerlid Henk van Gerven over mondgezondheid in Nederland. Een goed gebit is goud waard, maar wat bracht Den Haag ons sinds 2006? Vooral taakherschikking en buitenlandse tandartsen.

 • De mondzorg en het Zorginstituut

  J. den Dekker, M.L. de Saint Aulaire

  7 juni 2019

  NTvT Gezondheidseconomie in de mondzorg Visie

 • Wat voor boodschap hebben zorgverleners aan het Zorginstituut Nederland? Adviseur tandarts Jan den Dekker en beleidsadviseur Maayke de Saint Aulaire weten er alles van. Het zou mooi zijn, schrijven zij, als in de toekomst duidelijker wordt wat het Zorginstituut van een tandarts mag verwachten.

 • Meer investeren in de jeugd van vandaag

  J.A.M.J. van den Berg-Jansen

  7 juni 2019

  NTvT Gezondheidseconomie in de mondzorg Visie

 • Veel politici roepen dat mondzorg “beschikbaar, betaalbaar en bereikbaar” moet zijn. Maar wat betekent dit concreet? In elk geval meer voorlichting over het belang van een goede mondverzorging bij jongeren. Want jong geleerd is oud gedaan en preventie maakt de mondzorg goedkoper. Lees hier de visie van Joba van den Berg-Jansen, Tweede Kamerlid namens het CDA.

 • Bij het constateren van een niet effectief gebleken wortelkanaalbehandeling zijn verschillende behandelopties mogelijk. Maar het begint bij de discussie of het gebitselement kan worden behouden of dat men het wil behouden. Bij deze keuze spelen vele aspecten een rol: de klinische en röntgenologische bevindingen, de ideeën van de behandelaar, de patiënt, de wetenschappelijke inzichten die de waarde van verschillende factoren bij de weging laten veranderen, en de beschikbaarheid van een goede alternatieve behandeling. Al deze factoren moeten goed worden afgewogen om samen met de patiënt tot een goede afweging te komen. Het simpel extraheren en vervangen wordt niet door de literatuur onderbouwd.

 • Wensgeneeskunde en wenstandheelkunde: juridische aspecten

  D.J. Witter, W.G. Brands, J.J. Kole, N.H.J. Creugers

  4 januari 2019

  NTvT januari 2019 Visie

 • Wensgeneeskunde/-tandheelkunde betreft (be)handelingen zonder direct medische/tandheelkundige noodzaak. Binnen de reguliere geneeskunde/tandheelkunde geldt een klassieke trias: 1. symptomen van ziekte leiden na onderzoek tot 2. een diagnose, vervolgens tot 3. een voorstel voor behandeling door de zorgverlener. Bij wensgeneeskunde ligt de nadruk op wat de patiënt wil en wenst. Wensgeneeskundige behandeling betreft medisch handelen, vaak op verzoek van de patiënt, en moet worden onderscheiden van gezamenlijke besluitvorming, een vorm van communicatie om aansluiting te zoeken bij preferenties van de patiënt en de patiënt actief bij zijn behandeling te betrekken. De Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg bepaalt dat zorgverleners goede zorg moeten verlenen: van goed niveau, veilig, doeltreffend, doelmatig en cliëntgericht, tijdig verleend, en afgestemd op de reële behoefte van de cliënt. Goede zorg wordt afgemeten aan de professionele standaard. Dit kan in juridische zin de tegemoetkoming aan een bepaalde wens tot behandeling zonder medische noodzaak beperken.

Vorige 1 2 3 4 5 6 7 Volgende

Selecteer zoekcriteria