Zoek in het NTvT archief

Er zijn 3 zoekresultaten gevonden.

 • Onder de loep! B.V. Ho

  B.V. Ho

  7 december 2018

  NTvT Actueel

 • Bach Van Ho werkt als promovenda sinds april 2016 bij de sectie Orale Kinesiologie van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Promotoren van haar onderzoek zijn prof. dr. F. Lobbezoo en prof. dr. E.J.A. Scherder. De copromotoren zijn dr. C.D. van der Maarel-Wierink en dr. R.A.F. Weijenberg. De redactie van het Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde stelde 8 vragen over het onderzoek.

 • Denk aan je tanden - de relatie tussen kauwen en cognitie

  R.A.F. Weijenberg, S. Delwel, B.V. Ho, C.D. Wierink, F. Lobbezoo

  8 september 2017

  NTvT september 2017 Onderzoek en wetenschap

 • Ouderen, vooral diegenen met dementie, hebben een grote kans op mondproblemen zoals orofaciale pijn en het verlies van gebitselementen. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de cognitieve en motorische beperkingen als gevolg van de dementie leiden tot verminderde zelfzorg en daarmee ook tot een slechtere mondgezondheid. Een alternatieve theorie is dat cognitie en mondgezondheid elkaar beïnvloeden. Uit dieronderzoeken blijkt dat vermindering van de kauwactiviteit, bijvoorbeeld door gemalen voedsel te eten of door tandverlies, leidt tot verminderde geheugenfuncties en neuronale degeneratie. In humane onderzoeken is de relatie tussen kauwen en cognitie ook onderzocht, maar komt de causaliteit nog niet duidelijk naar voren. Waarschijnlijk spelen meerdere factoren een rol in deze relatie, zoals zelfzorg, voeding, stress en pijn.

 • Media - juni 2014

  6 juni 2014

  NTvT juni 2014 Media

 • Academisch proefschrift besproken door S.I. Kalaykova, Nijmegen Hulpzoekgedrag bij TMD Synopsis. Het zoeken van behandeling bleek geassocieerd met een hogere pijnintensiteit en bij vrouwen ook met een grotere angst voor het bewegen van de kaak. De mate waarin iemand hulp zoekt bleek geassocieerd me...

Selecteer zoekcriteria