Zoek in het NTvT archief

Er zijn 14 zoekresultaten gevonden.

 • Periorale behandelingsmogelijkheden in de cosmetische aangezichtschirurgie

  F. Bierenbroodspot, H.J. Schouten, R.H. Schepers, J. Jansma

  9 juni 2017

  NTvT juni 2017 Onderzoek en wetenschap

 • Het periorale gebied neemt in het aangezicht een belangrijke en unieke plaats in, zowel in functioneel als esthetisch opzicht. Er is een duidelijke relatie van de periorale weke delen, zoals de lippen en de mondhoeken, met de onderliggende dentitie en het kaakbot. Periorale verouderingsverschijnselen, zoals afhangende mondhoeken, verlies van volume en rimpelvorming, zijn echter beperkt met een intraorale behandeling te verbeteren. Met diverse extraorale behandelingen zijn deze verschijnselen doorgaans wel effectief aan te pakken en kan ook periorale esthetische verfraaiing worden bereikt. De periorale cosmetische behandelingen kunnen worden verdeeld in diverse liftingsprocedures en technieken waarbij volume wordt aangebracht. Aangezien de tandarts regelmatig te maken krijgt met patiënten met periorale esthetische wensen maar ook functionele problematiek is het belangrijk op de hoogte te zijn van de verschillende periorale cosmetische en functieherstellende behandelingsmogelijkheden.

 • De driedimensionaal geprinte dentale spalk bij chirurgische behandeling van malocclusie na polytrauma

  W.L. van de Velde, R.H. Schepers, B. van Minnen

  8 januari 2016

  NTvT januari 2016 Casuïstiek

 • Een 22-jarige man werd 2 maanden na een polytrauma in het buitenland verwezen naar de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie van een universitair medisch centrum vanwege een anterieure open beet. Deze stoornis bleek het gevolg van een niet onderkende en al geconsolideerde paramediane mandibulafractuur rechts en een angulus mandibulae fractuur links. Preoperatief werd een individuele, driedimensionaal geprinte dentale spalk van chroom-cobalt vervaardigd. Correctie van de occlusiestoornis vond plaats door chirurgische standcorrectie van de mandibula. Hierbij werd de onderkaak aan de rechterzijde gemobiliseerd door middel van een verticale zaagsnede in het oorspronkelijke paramediane fractuurgebied en aan de linkerzijde door middel van een unilaterale sagittale splijtingsosteotomie. Het gemobiliseerde fragment werd op geleide van de driedimensionaal geprinte dentale spalk in de preoperatief bepaalde occlusie geplaatst. De dentale spalk werd met composiet gefixeerd aan de dentitie. De patiëntspecifieke driedimensionaal geprinte dentale spalk lijkt een veelbelovende techniek binnen de mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie.

 • Cosmetische ingrepen tijdens orthognathische chirurgie

  J. Jansma, R.H. Schepers, A. Vissink

  8 januari 2016

  NTvT januari 2016 Onderzoek en wetenschap

 • Het doel van een gecombineerde orthodontisch-chirurgische behandeling is correctie van de dysgnathie en de gestoorde gebits­occlusie met als resultaat verbetering van de functie. In toenemende mate wordt aanvullend aan de kaakosteotomie gebruikgemaakt van esthetische correcties om meer harmonie in het gelaat en/of gezichtsverjonging te bereiken. Hierbij valt onder andere te denken aan contour- of projectieverbetering door een transorale zygoma­osteotomie of het aanbrengen van een alloplastisch implantaat. Door lipofilling kunnen contourveranderingen van de weke delen worden gerealiseerd. Submentaal vetsurplus kan worden gecorrigeerd door liposuctie of lipectomie om de kin-halshoek te normaliseren. Een flapoorcorrectie en een beperkte neuscorrectie kunnen ook worden gecombineerd met een kaakosteotomie, terwijl een ooglidcorrectie en een liplift bij de oudere osteotomiepatiënt kunnen worden toegepast voor gezichtsverjonging. Deze esthetische correcties kunnen veelal gelijktijdig met de kaakosteotomie worden uitgevoerd en bijdragen aan een grote patiënttevredenheid.

 • Huidverbetering en cosmetische aangezichtschirurgie

  J. Jansma, R.H. Schepers, A. Vissink

  5 december 2014

  NTvT december 2014 Onderzoek en wetenschap

 • Voor tandartsen-algemeen practici is het van belang kennis te hebben van huidverbeteringstechnieken om patiënten te kunnen informeren over dergelijke behandelingen solitair of complementair aan een tandheelkundige behandeling. De behandeling kan door een mka-chirurg worden gedaan.

 • Toepassing van alloplastische materialen bij augmentaties in de cosmetische aangezichtschirurgie

  J. Jansma, R.H. Schepers, A. Vissink

  7 november 2014

  NTvT november 2014 Onderzoek en wetenschap

 • Kennis van de mogelijkheden en onmogelijkheden betreffende de toepassing van alloplastische materialen in de aangezichtschirurgie verschaffen tandartsen-algemeen practici de mogelijkheid om patiënten te informeren en adequaat te verwijzen.

 • Liftingprocedures in de cosmetische aangezichtschirurgie

  J. Jansma, R.H. Schepers, A. Vissink

  3 oktober 2014

  NTvT oktober 2014 Onderzoek en wetenschap

 • Tandartsen-algemeen practici hebben doorgaans een langdurige behandelrelatie met hun patiënten en zijn daarom ook een ideale gesprekspartner met betrekking tot cosmetische vraagstukken. Tandartsen kunnen behulpzaam zijn bij gericht adviseren en verwijzen.

 • Ooglidcorrecties in de cosmetische aangezichtschirurgie

  J. Jansma, R.H. Schepers, H.J. Schouten, A. Vissink

  4 juli 2014

  NTvT juli en augustus 2014 Onderzoek en wetenschap

 • Tandartsen hebben doorgaans een langdurige behandelrelatie met hun patiënten en kunnen daarom een rol spelen bij de advisering en verwijzing voor dit soort behandelingen.

 • Vettransplantatie in de cosmetische aangezichtschirurgie

  J. Jansma, R.H. Schepers, A. Vissink

  6 juni 2014

  NTvT juni 2014 Onderzoek en wetenschap

 • Tandartsen-algemeen practici zullen vaker worden geconfronteerd met patiënten die, bijvoorbeeld door een mkachirurg, met lipofilling zijn behandeld. Ook kunnen tandartsen patiënten voor een dergelijke behandeling verwijzen.

 • Rimpelvullers in de cosmetische aangezichtschirurgie

  G.W.C. Jaspers, R.H. Schepers, J. Pijpe, J. Jansma

  9 mei 2014

  NTvT mei 2014 Onderzoek en wetenschap

 • Voor mond-, kaak- en aangezichtschirurgen met bewezen voldoende kennis en vaardigheden bestaat de mogelijkheid om rimpels en plooien in het aangezicht met rimpelvullers te behandelen.

 • Verouderingsverschijnselen in het aangezicht en cosmetische aangezichtschirurgie

  J. Jansma, R.H. Schepers, G.W.C. Jaspers, A. Vissink

  7 maart 2014

  NTvT maart 2014 Onderzoek en wetenschap

 • Tandartsen-algemeen practici hebben doorgaans een langdurige behandelrelatie met hun patiënten en zouden daarom een rol kunnen spelen in de advisering met betrekking tot de (on)mogelijkheden van cosmetische aangezichtschirurgie.

Vorige 1 2 Volgende

Selecteer zoekcriteria