De erosiepotentie van een nieuwe frisdrank

View the english summary Open PDF (191.68 KB)
In dit artikel wordt de erosiepotentie van een nieuwe frisdrank die in drie smaken leverbaar is, vergeleken met die van enkele bekende frisdranken. Hiervoor werd met drie methoden en met behulp van glazuurpreparaten in vitro de door de frisdranken veroorzaakte erosiediepte vastgesteld. Erosiediepte is gedefinieerd als de gemiddelde hoogte van een weggetste laag glazuur.Van de frisdranken werden eerst de volgende basiskenmerken vastgesteld: zuurgraad, buffercapaciteit, calciumconcentratie en fosfaatconcentratie. Chemische metingen van het verlies van calcium en fosfaat uit glazuur geschiedde respectievelijk met atomaire absorptiespectroscopie en de gemodificeerde ammonium-molybdaatmethode. Profilometrie werd uitgevoerd voor meting van het verlies aan oppervlakkig glazuur.De nieuwe frisdrank vertoonde een statistisch significant kleinere erosiediepte dan cola en appelsap en een niet significant kleinere erosiediepte dan sinas.

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.