Kanttekeningen bij een overkappingsprothese op 2 implantaten als gouden standaard voor de behandeling van een edentate onderkaak

View the english summary Open PDF (448.63 KB)

Kanttekeningen bij een overkappingsprothese op 2 implantaten als gouden standaard voor de behandeling van een edentate onderkaak. Patiënten met een edentate onderkaak hebben vaak problemen met de retentie van een conventionele gebitsprothese. Aanvankelijk werden veelal 4 implantaten in het interforaminale deel van de mandibula geplaatst om retentie voor de onderprothese te verschaffen. Een groot aantal onderzoeken leverde echter goede resultaten op met 2 implantaten met diverse mesostructuren. Inmiddels is de overkappingsprothese op 2 implantaten in de onderkaak de standaard voor edentate patiënten. Onderzoeksresultaten ondersteunen voor een aantal indicaties een immediate uitvoering van deze behandeling. De indicatiestelling dient echter wel gedifferentieerd plaats te vinden. Bij bepaalde anatomische condities, zoals geringe hoogte en breedte van de processus alveolaris, expositie van de canalis mandibularis, dentate bovenkaak, een geaugmenteerde processus alveolaris, zeer geringe densiteit van het kaakbot en zeer gevoelige orale mucosa zijn 4 implantaten geïndiceerd. Manueel minder vaardige patiënten zijn mogelijk meer gebaat bij 2 implantaten en een solitaire mesostructuur.

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Afb. 8. Vier implantaten en staaf-hulsmesostructuur in het interforaminale deel van de mandibula om de laterale delen van de atrofische processus alveolaris enigszins te ontlasten.
Afb. 8. Vier implantaten en staaf-hulsmesostructuur in het interforaminale deel van de mandibula om de laterale delen van de atrofische processus alveolaris enigszins te ontlasten.
Kennistoets
De termijn voor de kennistoets is verlopen
Info
bron
Ned Tijdschr Tandheelkd december 2011 ; 118: 633-639
doi
https://doi.org/10.5177/ntvt.2011.12.11159
rubriek
Thema
thema
De volledige gebitsprothese nader belicht
Gerelateerd