Scoliose: overzicht van typen, oorzaken, diagnostiek en behandeling 2

View the english summary Open PDF (1.66 MB)

Bij een congenitale scoliose is tijdens de embryonale ontwikkeling een anatomische afwijking ontstaan in de wervelkolom waardoor deze scheef groeit. Van deze afwijking treedt 38-55% op vanwege een syndroom. De prognose en behandeling hangen af van het type afwijking en de ernst ervan, maar vaak is een chirurgische correctie nodig. Neuromusculaire scoliose ontstaat meestal op jonge leeftijd, is vaak snel progressief en kan ook op volwassen leeftijd nog toenemen in grootte. De prognose tezamen met de verschijnselen en prognose van de onderliggende neuromusculaire aandoening bepalen de te kiezen behandeling. Het doel van een chirurgische behandeling is de levenskwaliteit van de patiënt te verbeteren. Bij volwassenen komen 2 typen scoliose voor: de volwassen idiopathische scoliose en de volwassen degeneratieve scoliose. De chirurgische principes zijn voor volwassen idiopathische scoliose vrijwel hetzelfde als voor adolescente idiopathische scoliose. Bij degeneratieve scoliose kan bijna altijd worden volstaan met een veel korter fusietraject. In het geval van neurologische verschijnselen dient tevens een decompressie van het beklemde ruggenmerg of de beklemde zenuwwortel(s) te worden uitgevoerd.

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Afb. 1. Volledig gesegmenteerd formatiedefect in de wervelkolom; scoliose ten gevolge van een hemivertebra en van een blokwervel.
Afb. 1. Volledig gesegmenteerd formatiedefect in de wervelkolom; scoliose ten gevolge van een hemivertebra en van een blokwervel.
Kennistoets
De termijn voor de kennistoets is verlopen
Info
bron
Ned Tijdschr Tandheelkd november 2012; 119: 531-535
doi
https://doi.org/10.5177/ntvt.2012.11.12232
rubriek
Medisch
Gerelateerd