Een exploratie van de mogelijkheden

Röntgenopnamen voor het vaststellen van botverlies rond implantaten

View the english summary Open PDF (560.18 KB)

Als gevolg van botverlies mislukt 12% van alle orale implantaten binnen 15 jaar na implantatie. Als botverlies vroeg wordt vastgesteld, kunnen maatregelen worden genomen die de kans op succes vergroten. Om de toestand van implantaten te volgen, worden regelmatig röntgenopnamen gemaakt. Meestal wordt daarmee het verlies van de hoogte van marginaal bot gemeten. Een alternatieve methode berust op subtractie van röntgenopnamen. De onderzoekers hebben subtractie toegepast op niet-gestandaardi seerde panoramische röntgenopnamen van patiënten met implantaten. Het bleek mogelijk om verlies van bot rond implantaten zichtbaar te maken, althans op het niveau van patiëntgroepen. Op individueel niveau bestaat geen nauwkeurige methode om verlies van bot rond implantaten zichtbaar te maken. Voor vroege constatering van het verlies van bot rond implantaten genieten intraorale röntgenopnamen de voorkeur boven panoramische röntgenopnamen. Verder is het belangrijk de belichtingstijd en de projectiegeometrie constant te houden.

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Afb.3. Subtractie van 2 panoramische röntgenopnamen. Rood: botverlies. Groen: tie het meest geschikt is voor vroege herkenning van het botaanmaak.
Afb.3. Subtractie van 2 panoramische röntgenopnamen. Rood: botverlies. Groen: tie het meest geschikt is voor vroege herkenning van het botaanmaak.
Kennistoets
De termijn voor de kennistoets is verlopen
Info
bron
Ned Tijdschr Tandheelkd februari 2012 ; 119: 059-061
doi
https://doi.org/10.5177/ntvt.2012.02.11145
rubriek
Visie
Gerelateerd