Oral medicine 3. Anatomie, fysiologie en diagnostische overwegingen bij smaak- en reukstoornissen

View the english summary Open PDF (1.79 MB)

Er bestaat een nauwe samenhang tussen de smaak- en de reukperceptie.
De smaakperceptie vindt plaats door smaakpapillen die zout, zuur, zoet, bitter en umami kunnen onderscheiden. Daarnaast kunnen 2.000-4.000 verschillende geuren worden herkend. Veel smaakstoornissen zijn in feite reukstoornissen. Speeksel beïnvloedt de smaakperceptie omdat het fungeert als oplosmiddel voor de smaakstoffen en omdat het de smaakreceptoren beschermt. Daarom leidt een vermindering van de speekselproductie gewoonlijk tot afname van de smaakperceptie, waarbij de concentratie van zinkionen en specifieke eiwitten in speeksel een belangrijke rol spelen. Ook zink- en ijzerdeficiëntie kunnen leiden tot verminderde smaak- en reukperceptie.

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Afb. 1. Zenuwen die betrokken zijn bij de smaak- en reukperceptie.
Afb. 1. Zenuwen die betrokken zijn bij de smaak- en reukperceptie.
Kennistoets
De termijn voor de kennistoets is verlopen
Info
bron
Ned Tijdschr Tandheelkd januari 2013; 120: 34-39
doi
https://doi.org/10.5177/ntvt.2013.01.12136
rubriek
Onderzoek en wetenschap
serie
Oral medicine
Multimedia bij dit artikel
Gerelateerd