Adhesiefbruggen

View the english summary Open PDF (2.37 MB)

Een adhesiefbrug is een prothetische constructie die in een occlusiesysteem 1 of meerdere gebitselementen kan vervangen en die bestaat uit een brugtussendeel dat adhesief is bevestigd aan een of meer gebitselementen. Omdat de adhesieve laag beperkte afschuifweerstand heeft, wordt de adhesiefbrug afgesteund op de pijlerelementen. Een directe adhesiefbrug bestaat uit composiet, al dan niet voorzien van een wapening van flexibel metaal dan wel vezelmateriaal. Voor een indirecte adhesiefbrug wordt in een tandtechnisch laboratorium een basisstructuur vervaardigd die bestaat uit metaal, vezelversterkte composiet of keramiek. Het uitgangspunt bij een adhesiefbrug is zo weinig mogelijk prepareren. Toch moet ook voor het steundeel in een pijlerelement meestal occlusale ruimte worden gecreëerd door middel van beslijpen. Om de duurzaamheid van adhesiefbruggen te verbeteren, kunnen resistentiepreparaties worden uitgevoerd. Zowel financieel als biologisch is voor een adhesiefbrug een beperkte investering nodig. De duurzaamheid is beperkt, maar bij mislukken van de constructie is er doorgaans weinig schade aan de pijlerelementen en dit laat andere behandelopties open.

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Afb. 6. Retentief binnenoppervlak van een metalen steundeel met 2 palatinale steunpunten en 1 approximale groef van een tweedelige adhesiefbrug na zandstralen.
Afb. 6. Retentief binnenoppervlak van een metalen steundeel met 2 palatinale steunpunten en 1 approximale groef van een tweedelige adhesiefbrug na zandstralen.
Info
bron
Ned Tijdschr Tandheelkd februari 2013; 120: 103-111
doi
https://doi.org/10.5177/ntvt.2013.02.12268
rubriek
Thema
thema
Kronen en bruggen
Multimedia bij dit artikel
Gerelateerd