Oral medicine 5. Voedingsadviezen bij en psychosociale aspecten van smaak- en reukstoornissen

View the english summary Open PDF (1.99 MB)

Smaak- en reukstoornissen kunnen leiden tot gewichtsverlies en soms tot gewichtstoename. Daarom vormt voedingsvoorlichting een essentieel onderdeel van de begeleiding en behandeling van een patiënt met een smaak- en reukstoornis. Bij reuk- en smaakstoornissen dient onderscheid te worden gemaakt tussen algemene voedingsadviezen en voedingsadviezen tijdens en na behandeling van een oncologisch proces door radio- en/of chemotherapie hiervan. Voedingsadviezen dienen ter verbetering van de voedingstoestand en het welbevinden van de patiënt. Bij ernstige problemen met de verwerking van een reuk- en/of smaakstoornis kan psychosociale ondersteuning worden overwogen.

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Afb. 1. a. Aan een gestoorde smaak- en/of reukstoornis kan een zeer matige mondhygiëne ten grondslag liggen
Afb. 1. a. Aan een gestoorde smaak- en/of reukstoornis kan een zeer matige mondhygiëne ten grondslag liggen
Info
bron
Ned Tijdschr Tandheelkd april 2013; 120: 208-211
doi
https://doi.org/10.5177/ntvt.2013.04.12137
rubriek
Onderzoek en wetenschap
serie
Oral medicine
Multimedia bij dit artikel
Gerelateerd