Liftingprocedures in de cosmetische aangezichtschirurgie

View the english summary Open PDF (3.43 MB)

Een prominent kenmerk van veroudering in het gezicht is het hangen van huid en subcutane weefsels. Om dit te verminderen en zo een jeugdiger uiterlijk te creëren bestaan verschillende liftingtechnieken. In het voorhoofd en wenkbrauwgebied worden de transblepharoplastische, de directe, de temporale, de coronale en de endoscopische voorhoofdslift onderscheiden. Voor het middengezicht staat de facelift bekend als effectieve techniek voor behandeling van verouderingskenmerken. Van oudsher worden de eenlagige, tweelagige en ‘deep plane’ facelift onderscheiden. Tegenwoordig is de ‘minimal access cranial suspension lift’ populair. Het liftend vermogen hiervan is minder, maar de kans op complicaties is beperkt en het resultaat is veelal natuurlijker. Een halslift verbetert de kin-halshoek en een submentale liposuctie/lipectomie kan hieraan bijdragen. Complicaties van liftingprocedures zijn zeldzaam. Hematoomvorming is de meest voorkomende complicatie. Ook kunnen wondrandnecrose en beschadiging van kleine takjes van de nervus facialis optreden. De tendens is tegenwoordig gericht op minimaal invasieve procedures met minder risico’s op complicaties en een kortere hersteltijd.

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Afb. 10. Tweelagige facelift waarbij verschil wordt gemaakt tussen de vectoren waarlangs de diepere subcutane weefsels (witte pijlen) en de huidlappen (rode pijlen) worden gelift.
Afb. 10. Tweelagige facelift waarbij verschil wordt gemaakt tussen de vectoren waarlangs de diepere subcutane weefsels (witte pijlen) en de huidlappen (rode pijlen) worden gelift.
Kennistoets
De termijn voor de kennistoets is verlopen
Info
bron
Ned Tijdschr Tandheelkd oktober 2014; 121: 507-515
doi
https://doi.org/10.5177/ntvt.2014.10.14147
rubriek
Onderzoek en wetenschap
Multimedia bij dit artikel

Afbeeldingen, foto's en tekeningen

Gerelateerd