Mondgezondheid van kwetsbare ouderen: een inventarisatie in een verpleeghuis in Noord-Nederland

View the english summary Open PDF (3.38 MB)

Wanneer mensen oud en kwetsbaar zijn, wordt het doorgaans steeds moeilijker om de mond in een goede conditie te houden. In een onderzoek is nagegaan welke veranderingen gedurende het laatste decennium zijn opgetreden in de mondgezondheid en tandheelkundige zorgvraag van patiënten die tussen 2002 en 2012 werden opgenomen in een verpleeghuis. Hieruit bleek dat het aantal patiënten met eigen gebitselementen sterk was toegenomen, van 7,9% naar 28,7%, en dat het aantal patiënten met implantaten toenam van 0,0% naar 3,2%. Meer dan 80% van de patiënten had bij binnenkomst een matige tot slechte mondgezondheid. Bovendien bleek bijna de helft van de patiënten non-coöperatief te zijn voor onderzoek en/of behandeling, vooral patiënten met eigen gebitselementen. De verwachting is dat door het toenemend aantal kwetsbare ouderen met een eigen dentitie in combinatie met een slechte mondgezondheid de tandheelkundige zorgvraag van kwetsbare ouderen in verpleeghuizen de komende jaren sterk zal toenemen.

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Afb. 1. Bij binnenkomst in het verpleeghuis is het geen uitzondering dat gebitsprothesen zijn bedekt met een dikke laag debris (score 3).
Afb. 1. Bij binnenkomst in het verpleeghuis is het geen uitzondering dat gebitsprothesen zijn bedekt met een dikke laag debris (score 3).
Kennistoets
De termijn voor de kennistoets is verlopen
Info
bron
Ned Tijdschr Tandheelkd december 2014; 121: 627-633
doi
https://doi.org/10.5177/ntvt.2014.12.14149
rubriek
Onderzoek en wetenschap
Multimedia bij dit artikel
Gerelateerd