De ontwikkelingen in dotteren en coronaire stents

View the english summary Open PDF (2.99 MB)

In Nederland ondergaan jaarlijks meer dan 30.000 mensen een dotterprocedure, waarbij in 90% van de gevallen een stent wordt geïmplanteerd. Naar schatting worden dit jaar wereldwijd meer dan 5 miljoen coronaire stents geïmplanteerd. Hoewel deze getallen indrukwekkend zijn, hebben coronaire stents nog steeds als tekortkoming de mogelijkheid dat stenttrombose ontstaat. Dit was en is een belangrijke stimulans voor de ontwikkeling van zowel de coronaire stents, van een metalen via een medicijnafgevende stent tot de huidige ontwikkeling van biologisch oplosbare stents, als de plaatjesaggregatieremmende medicatie, van acenocoumarol tot thienopyridines. De mogelijkheid om de gebruiksperiode van deze sterke medicatie te verkorten door nieuwere soorten niettrombogene oplosbare stents te ontwikkelen, zou bijvoorbeeld de nabloedingen rondom (tandheelkundige) behandelingen aanzienlijk kunnen reduceren.

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Afb. 2. Aan de linkerzijde is een ‘drug eluting stent’ (DES) te zien en aan de rechterzijde een biologisch oplosbare stent.
Afb. 2. Aan de linkerzijde is een ‘drug eluting stent’ (DES) te zien en aan de rechterzijde een biologisch oplosbare stent.
Info
bron
Ned Tijdschr Tandheelkd juli en augustus 2014; 121: 375-379
doi
https://doi.org/10.5177/ntvt.2014.07/08.13274
rubriek
Medisch
Multimedia bij dit artikel
Gerelateerd