Endodontische herbehandelingen

Boek

Open PDF (69.77 KB)

M.L. Zuolo, D. Kherlakian, J.E. de Mello jr, M.C. Coelho de Carvalho, ­M.I.R.C. Fagundes
Reintervention in endodontics
Sao Paulo: Quintessence Publishing, 2014
314 bl., geïll. $ 180,00. ISBN 978 85 7889 042 1

 

 

 

 

Het van oorsprong Braziliaanse boek ‘Reintervention in endodontics’ geeft in 13 hoofdstukken een zeer compleet overzicht van endodontische herbehandelingen, waarbij een zeer goede lijn wordt aangehouden en alle onderdelen van dergelijke behandelingen aan de orde komen.

Na een hoofdstuk over de indicatiestelling en voorspelbaarheid van endodontische herbehandelingen wordt in 6 hoofdstukken de praktische uitvoering van de herbehandeling zelf besproken, waarbij de verschillende stadia van de behandeling apart aan de orde komen. Uitgebreid wordt ingegaan op de technieken en de moderne hulpmiddelen die nodig zijn voor ­dergelijke ingrepen. Een hoofdstuk over het oplossen van schade die is ontstaan bij de ­eerdere behandelingen (ledgevorming en perforaties) is daarop een goede aanvulling. Gebitselementen met bijzondere uitdagingen, zoals die met een open apex of met een resorptiedefect, hebben een eigen hoofdstuk gekregen. Het hoofdstuk over het restaureren van het behandelde gebitselement toont hier en daar de verschillen in inzicht tussen de Europese en de Zuid-Amerikaanse filosofie. Zo wordt de toepassing van amalgaam als dunne barrière boven de kanaalvulling besproken en lijkt het gebruik van stiften als retentieverhogend middel een standaardprocedure. Het afsluitende hoofdstuk grijpt terug naar de indicatiestelling van de herbehandeling en bespreekt het dilemma: endodontische herbehandeling of implantaat?

Het boek is zeer compleet en met 1.367 afbeeldingen en foto’s worden alle uitdagingen bij endodontische herbehandelingen geïllus­treerd en uitgelegd. Hierin schuilt ook de kracht van het boek. De apparatuur en de technieken die worden besproken zijn modern en de literatuurlijst die ieder hoofdstuk afsluit bevat recente literatuur. Het boek is geschikt voor het studentenonderwijs, maar kan ook prima als naslagwerk dienen voor de meer ervaren tandarts. Een minpunt is dat een index ontbreekt, maar dankzij de goede hoofdstuk­indeling kan een onderwerp toch snel worden gevonden.

 

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.