Beeldkwaliteit hangt af van monitor en omgevingslicht
Radiologie
Digitale röntgenopnamen worden in de tandartspraktijk meestal bekeken op een gewone computermonitor en vaak in een sterk verlichte omgeving. In de medische radiologie daarentegen worden röntgenopnamen beoordeeld op speciaal gekalibreerde monitoren bij gedempt omgevingslicht. Kalibratie houdt in dat de monitor een grote helderheid heeft en een zeer breed grijswaardengebied kan weergeven. De weergave van de grijswaarden zijn aangepast aan de eigenschappen van het menselijk gezichtsvermogen. In dit onderzoek werd nagegaan wat de beeldkwaliteit is van standaardmonitoren, zoals die worden gebruikt in de tandheelkundige praktijk, en van tablets die een kleinere beelddiagnonaal hebben, in vergelijking tot monitoren die zijn gekalibreerd volgens de DICOM-standaard.
Het onderzoek is uitgevoerd met 30 bitewing-opnamen, gemaakt met een VistaScan fosforplaat-systeem. De opnamen werden op 4 verschillende manieren getoond: op een standaard monitor, op eenzelfde standaardmonitor maar met een contrastcalibratie volgens de DICOM-norm, een iPad-tablet en een 6 megapixel Barco-monitor die speciaal voor radiologische beelden is ontwikkeld. De luminantie van alle monitoren werd voorafgaande aan het onderzoek ingesteld volgens de DICOM-norm.
Een ervaren tandheelkundig radioloog en een tandheelkundig radioloog in opleiding beoordeelden de 30 bitewing-opnamen in willekeurige volgorde op de zichtbaarheid van 10 anatomische en pathologische structuren. De beoordelingssessies waren telkens na 3 weken, om het effect van herinnering zo klein mogelijk te maken. De beoordeling vond plaats bij helder omgevingslicht (510 lux) en op dezelfde wijze bij gedimd licht (16 lux). Na 6 maanden hadden de 2 waarnemers een consensusbeoordeling, gebruikmakend van de Barco-monitor bij gedimd omgevingslicht, om een gouden standaard te bepalen.
Kalibratie van de standaardmonitor gaf een significante verbetering in de detectie van glazuur en dentinecariës, vooral bij ongedimd licht. De tablet gaf vrijwel gelijke uitkomsten als de gekalibreerde monitor. De beste resultaten werden verkregen met de 6 MP monitor bij gedimd licht, maar de resultaten van de standaardmonitor, mits gekalibreerd, en van de tablet waren voldoende voor de beoordeling van bitewing-opnamen in de tandheelkundige praktijk.
Bron
- Kallio-Pulkkinen S, Huumonen S, Haapea M, et al. Effect of display type, DICOM calibration and room illuminance in bitewing radiographs. Dentomaxillofac Radiol 2016; 45: 20150129.
Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

-
februari 2019; jaargang 126 : 113Dgitale technologie in de restauratieve tandheelkunde
-
januari 2019; jaargang 126 : 48-49Geïmpacteerde cuspidaten: CBCT versus 2D
-
januari 2019; jaargang 126 : 49Perceptie stralingsrisico door Koreaanse tandartsen
-
december 2018; jaargang 125 : 669Nut van MRI voor diagnose kaakgewrichtsafwijkingen
-
december 2018; jaargang 125 : 669-670CT voor het beoordelen van degeneratieve kaakgewrichtsafwijkingen