Kijkgedrag van een kind

Kindertandheelkunde

Open PDF (132.36 KB)

Een eerste indruk nog voordat een tandarts zich heeft voorgesteld is belangrijk bij het ontstaan van een positieve behandelrelatie met kinderen. Het doel van dit onderzoek was met behulp van eye-tracking technology te bepalen waar een kind het meest naar kijkt wanneer het een tandarts ziet.

Op een computerscherm kregen kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar (n = 40, 21 meisjes, 19 jongens) 10 verschillende afbeeldingen van een staande tandarts te zien. De tandartsen waren van verschillend geslacht, hadden een verschillende culturele achtergrond en droegen verschillende kleding. Een Tobii X2-60 eye-tracking camera werd gebruikt, die de blik van het kind volgde terwijl het naar de afbeelding op het scherm keek. De verschillende interessegebieden werden vooraf op elke afbeelding gedefinieerd zoals ogen, mond en shirt. De afbeeldingen van de tandartsen werden afgewisseld met andere afbeeldingen, niet zijn­de een tandarts. Vastgelegd werd het aantal keren en de duur dat naar een interessegebied werd gekeken.

Visuele beoordeling liet zien dat het meest naar het gezicht van de tandarts werd gekeken, gevolgd door de kleding. Significant was het aantal fixaties op het mondgebied ten opzichte van de ogen. Het aantal fixaties en de gemiddelde fixatiefrequentie waren beide langer voor het gezicht in vergelijking met de kleding, en voor mondgebied gebied in vergelijking met de ogen. Er werd langer en meer gekeken als er nog een afleidend attribuut zichtbaar was zoals een borstzak met pen.

Conclusies. Kinderen waren het meest gefixeerd op het gezicht van de tandarts, vooral het mondgebied, gevolgd door kleding. Voorwerpen konden de blik van de kinderen trekken. Eye-tracking blijkt een effectief hulpmiddel om te beoordelen waar kinderen op de afbeeldingen van tandartsen naar kijken.

Met de resultaten van dit onderzoek krijgen tandartsen inzicht is waar een kind naar kijkt en kunnen daar hun voordeel mee doen in het tegemoet treden van kinderen.

Bron

Celine G, Cho V, Kogan A, Anthonappa R, King N. Eye-tracking in dentistry: what do children notice in the dentist? J Dent 2018; doi: 10.1016/j.jdent.2018.08.006. [Epub ahead of print]

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.