Serie: Cariëspreventie in historisch perspectief. Voeding

View the english summary Lees het volledige artikel in pdf (inloggen vereist)

De afgelopen 125 jaar deden verschillende ideeën opgeld over de invloed van de voeding op het optreden van tandcariës. Aanvankelijk werd aangenomen dat tekorten aan calcium en vitamines in de  vormingsfase van de gebitselementen leiden tot een hoge cariësgevoeligheid van het gebit. Die gedachte is verlaten. De frequentie waarin gegeten of gedronken wordt na de doorbraak van de gebitselementen en het vóórkomen van snel afbreekbare koolhydraten in de voeding lijken nu de belangrijkste factoren voor het al dan niet optreden van cariës. De vraag is of voedingsvoorlichting in de huidige tijd nog nodig is nu cariës kan worden voorkomen door de tanden te reinigen met fluoridetandpasta.

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Info
bron
Ned Tijdschr Tandheelkd maart 2018; 125: 139-143
doi
https://doi.org/10.5177/ntvt.2018.03.17222
rubriek
Geschiedenis en tandheelkunde
serie
Cariëspreventie in historisch perspectief
Bronnen
Gerelateerd