× ABONNEREN

Serie: Cariëspreventie in historisch perspectief. Voeding

DOI: 10.5177/ntvt.2018.03.17222 Bladzijden: 139-143

Geschiedenis en tandheelkunde

De afgelopen 125 jaar deden verschillende ideeën opgeld over de invloed van de voeding op het optreden van tandcariës. Aanvankelijk werd aangenomen dat tekorten aan calcium en vitamines in de vormingsfase van de gebitselementen leiden tot een hoge cariësgevoeligheid van het gebit. Die gedachte is verlaten. De frequentie waarin gegeten of gedronken wordt na de doorbraak van de gebitselementen en het vóórkomen van snel afbreekbare koolhydraten in de voeding lijken nu de belangrijkste factoren voor het al dan niet optreden van cariës. De vraag is of voedingsvoorlichting in de huidige tijd nog nodig is nu cariës kan worden voorkomen door de tanden te reinigen met fluoridetandpasta.

Series: Caries prevention in a historical perspective. Food

Different ideas on the impact of diet on the occurrence of dental caries that have been of influence during the last 125 years are discussed. The initial premise was that deficits in calcium and vitamins during the formation phase of the teeth were the cause of their high caries susceptibility. That idea has been abandoned. The frequency with which someone eats or drinks after the eruption of the teeth and the avoidance of quickly degradable carbohydrates in the diet now appear to be the most important factors for the development of caries lesions. The question whether nutrition education is still needed now that caries can be prevented by cleaning teeth with fluoride toothpaste, is discussed.

Winkelmandje

Er zitten geen programma's in het winkelmandje