×

Zakatlas anatomie voor de tandheelkunde

Boek

Bladzijden: 617

Media

E.W. Baker, J. Warshaw (eds.)
Anatomy for dental medicine in your pocket
Germany: Thieme, 2018
314 bl. geïll. € 34,99
ISBN 987 1 62623 234994

‘Anatomy for dental medicine in your pocket’ is een zakatlas op A5-formaat gericht op het hoofd-halsgebied. Daarnaast komt de wervelkolom aan de orde. Het is een anatomische atlas in de ware zin van het woord. Het bevat 153 anatomische tekeningen met naamsaanduidingen, niet meer en niet minder. De anatomische tekeningen zijn erg duidelijk. De meeste tekeningen zijn van Karl ­Wesker. Daarnaast tekende Markus Voll vooral het brein en de larynx. Beide tekenaars hebben ook de ‘Anatomische atlassen’ van Prometheus (Bohn Stafleu van Loghum) en ‘Het gezicht’ (Prelum) geïllustreerd. Vele tekeningen uit die uitgaven zijn ook hier weer te vinden.

Een leerboek is het niet. Het is kennelijk bedoeld om structuren die elders worden besproken topografisch terug te vinden. Doordat het werk is uitgevoerd met een spiraal als rug, blijft het gemakkelijk open liggen bij de gewenste figuur. Daardoor is het (onder andere) handig voor het gebruik als naslagwerk bij een anatomisch practicum. Echter, door deze uitvoering is de legenda (met Engels­talige nomenclatuur) van de anatomische kaarten steeds terug te vinden op de achterzijde van de bladzijde met de betreffende tekening. Dat kan als onhandig worden ervaren. Overigens wordt in meerdere gevallen de namenlijst aangevuld met een korte beschrijving van de afgebeelde structuren en eventueel een verwijzing naar een andere tekening.

De atlas is netjes onderverdeeld in relevante hoofdstukken, zodat gezochte structuren relatief snel zijn terug te vinden. Dat is wel nodig, want een index ontbreekt. Het laatste hoofdstuk, ‘Potential spaces and spread of infection’ bevat 4 tekeningen die het klinisch belang van een gedegen kennis van de anatomie van het hoofd-halsgebied voor de tandarts nog eens onderstrepen.

 

Log in om een reactie te plaatsen

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Lees verder