× ABONNEREN

DentTalk webinar

Het NTVT biedt naast het tijdschrift, de website, kennistoets en podcasts ook onderscheidende DentTalk webinars. Hierin wordt de vertaalslag gemaakt van wetenschap naar praktijk, op basis van onafhankelijk en wetenschappelijk onderzoek.
Via Mijn NTVT-dossier kan je zien voor welke webinar(s) je bent ingeschreven en een webinar 4 weken (Premium) of 2 weken (Basis) lang terugkijken

Mijn dossier

ntvt_intro_beeld_24mei.jpg

Waarom en wanneer maak je de keuze voor conebeamcomputertomografie (CBCT)? En is er bij die keuze wel of geen sprake van zinvolle zorg? Die vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Wel is inmiddels duidelijk dat niet alle zorg waarbij een CBCT gebruikt wordt, per definitie zinvolle zorg is. De definitieve behandelkeuze, behandeling of het behandelresultaat wordt namelijk niet altijd anders wanneer iets op een CBCT-beeld beter te zien is. Anderzijds zijn er ook CBCT-toepassingen die wel een zinvolle bijdrage leveren aan de behandeluitkomst. Omdat het gehele diagnostische proces van grote invloed is op de behandelkeuze en -uitkomst, dienen we als tandartsen deze belangrijke fase in de behandeling van de patiënt de aandacht te geven die het verdient.

Value based healthcare (VBHC) gaat uit van het doelmatig inzetten van de beschikbare middelen in de zorg. Het principe werd in 2006 ontwikkeld, maar was in een andere hoedanigheid al veel langer bekend in de stralingsbescherming. Daarbij spreken we dan over de combinatie van het rechtvaardigingsprincipe en het optimalisatieprincipe (ALARA). Hoewel het VBHC-principe focust op financiële kosten en de stralingsbeschermingsprincipes op stralingsrisico’s, is de basisgedachte identiek: optimalisering van de kosten-batenverhouding in de (radiologische) zorg.

Ook in het onderzoek binnen de radiologie is er veel aandacht voor doelmatigheid. Nieuwe radiologische technieken moeten in de eerste plaats effectief zijn. Maar uiteindelijk is onderzoek naar de doelmatigheid van een nieuwe toepassing van belang om een uitspraak te kunnen doen op het niveau van kosten en baten voor de samenleving.

In deze DentTalk webinar wordt aan de hand van klinisch-radiologische voorbeelden besproken of de toepassing van CBCT wel of niet als zinvol kan worden beschouwd. Je leert welke overwegingen daarbij een rol spelen en hoe je een weloverwogen keuze maakt. Tot slot leer je meer over de bijdrage die artificiële intelligentie hieraan kan leveren. 

Inschrijven voor deze webinar kan tot dinsdag 24 mei 20:00 uur. Na aanvang van de webinar kan alleen nog worden aangemeld voor de Basis-variant, tot donderdag 26 mei 10:00 uur.

Premium

€ 60,- per webinar

Live deelnemen
Live vragen stellen / chat
KRT- / KRM-punten bij live deelname
Terugkijken complete webinar - tot 4 weken na opname
 
 

Meer informatieInschrijven

Plus

€ 45,- per webinar

Live deelnemen
Live vragen stellen / chat
KRT- / KRM-punten bij live deelname
 
 
 
 

Meer informatieInschrijven

 denttalk-CBCT-zinvolle-zorg-basis

Basis

€ 20,- per webinar

 
 
 
 
 
Terugkijken verkorte webinar (excl. vragen) - tot 2 weken na opname

Meer informatieInschrijven

Onderwerpen

Zinvolle zorg

  • Wat is doelmatigheid in de zorg?
  • Zo werken de principes van Value Based Healthcare

Conebeamcomputertomografie (CBCT)

  • Overwegingen bij de behandelkeuze

Artificiële Intelligentie

  • Mogelijkheden en onmogelijkheden van AI
  • Dit zijn de ontwikkelingen en de toekomst van AI