× ABONNEREN

DentTalk webinar

Het NTVT biedt naast het tijdschrift, de website, kennistoets en podcasts ook onderscheidende DentTalk webinars. Hierin wordt de vertaalslag gemaakt van wetenschap naar praktijk, op basis van onafhankelijk en wetenschappelijk onderzoek.

 ntvt_webinar_intro_2nov.jpg

Voedings- en eetstoornissen zoals anorexia nervosa, boulimia nervosa en Binge Eating Disorder (de eetbuistoornis) worden gekenmerkt door een aanhoudend afwijkend eetgedrag of daaraan gerelateerd gedrag. Het zijn ziektebeelden die doorgaans ontstaan in de kindertijd en gepaard gaan met hoge morbiditeits- en mortaliteitscijfers.

De stoornis leidt tot een veranderde consumptie of opname van voedsel waardoor de lichamelijke gezondheid of het psychosociaal functioneren wordt verstoord. Deze afwijkende eetgewoonten kunnen zowel onder- als overgewicht tot gevolg hebben. Ook treedt er vaak compensatiegedrag op zoals braken, laxeren en opboeren van voedsel uit de maag. Dit heeft een grote impact op de lichamelijke gezondheid in het algemeen en het gebit in het bijzonder.

Veelal zijn mensen die lijden aan eet- en voedingsstoornissen geneigd dit te verzwijgen. Omdat de meeste mensen 2 maal per jaar gezien worden door een tandarts of mondhygiënist, zijn zij vaak de eersten die als diagnose een verdenking op een eetstoornis stellen. De patiënt kan door goede communicatie en begeleiding worden geholpen, waardoor verdere schade beperkt wordt en de zorg geoptimaliseerd kan worden.

Voedings- en eetstoornissen kunnen in het gebit verstrekkende gevolgen hebben, waarbij zowel erosieve gebitsslijtage als cariës dagelijkse klachten kunnen geven. Een mondzorgverlener kan met adviezen over mondverzorging bijdragen aan een betere mondgezondheid. Wanneer echter de erosieve gebitsslijtage zeer ernstig is, kan alleen nog een restauratieve behandeling als oplossing worden geboden voor het verlies aan tandweefsel en de aanwezige verhoogde sensibiliteit.

Deze DentTalk webinar sluit aan en geeft verdieping bij het artikel: ‘Psychische stoornissen in de mondzorgpraktijk. Voedings- en eetstoornissen’ dat verschijnt op 5 november a.s. Na deze webinar ben je helemaal up-to-date op het gebied van eet- en voedingsstoornissen, herken je de gevolgen sneller en kun je uiteindelijk betere mondzorg leveren.

Premium

€ 60,- per webinar

Live deelnemen
Live vragen stellen / chat
KRT- / KRM-punten bij live deelname
Terugkijken complete webinar - tot 4 weken na opname
Terugkijken verkorte webinar (excl. vragen) - tot 4 weken na opname

Meer informatieInschrijven

Plus

€ 45,- per webinar

Live deelnemen
Live vragen stellen / chat
KRT- / KRM-punten bij live deelname
 
 
 
 

Meer informatieInschrijven

Basis

€ 20,- per webinar

 
 
 
 
 
Terugkijken verkorte webinar (excl. vragen) - tot 2 weken na opname

Meer informatieInschrijven

Onderwerpen

Dit zijn eet- en voedingsstoornissen

  • Anorexia nervosa
  • Boulimia nervosa
  • Binge Eating Disorder (de eetbuistoornis)
  • ARFID (vermijdend selectieve voedselopname stoornis)

 Hoe herken ik eetstoornissen en erosie?

  • Kenmerken
  • Oorzaken
  • Behandelopties

Dit is de impact op de patiënt en het gebit

  • Effect op de algemene gezondheid
  • Effect op de mondgezondheid
  • Zo communiceer je effectief, helder en empathisch