× ABONNEREN

€ 45,- incl. btw

Inschrijven mogelijk t/m 24 mei 2022

De onderwerpen

ntvt_intro_beeld_24mei.jpg

Zinvolle zorg

  • Wat is doelmatigheid in de zorg?
  • Zo werken de principes van Value Based Healthcare

 Conebeamcomputertomografie (CBCT)

  • Overwegingen bij de behandelkeuze

 Artificiële Intelligentie

  • Mogelijkheden en onmogelijkheden van AI
  • Dit zijn de ontwikkelingen en de toekomst van AI

 Leerdoelen

In deze DentTalk webinar leer je:

  • wanneer een CBCT wel of niet zinvol is binnen de tandheelkundige diagnostiek;
  • wat de overwegingen zijn bij de keuze voor het maken van een CBCT;
  • welke bijdrage artificiële intelligentie kan leveren.

Meer lezen? Op NTVT.nl

Voor artikelen over conebeamcomputertomografie en het ALARA-principe

Over de webinar

Waarom en wanneer maak je de keuze voor conebeamcomputertomografie (CBCT)? En is er bij die keuze wel of geen sprake van zinvolle zorg? Die vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Wel is inmiddels duidelijk dat niet alle zorg waarbij een CBCT gebruikt wordt, per definitie zinvolle zorg is. De definitieve behandelkeuze, behandeling of het behandelresultaat wordt namelijk niet altijd anders wanneer iets op een CBCT-beeld beter te zien is. Anderzijds zijn er ook CBCT-toepassingen die wel een zinvolle bijdrage leveren aan de behandeluitkomst. Omdat het gehele diagnostische proces van grote invloed is op de behandelkeuze en -uitkomst, dienen we als tandartsen deze belangrijke fase in de behandeling van de patiënt de aandacht te geven die het verdient.

Value based healthcare (VBHC) gaat uit van het doelmatig inzetten van de beschikbare middelen in de zorg. Het principe werd in 2006 ontwikkeld, maar was in een andere hoedanigheid al veel langer bekend in de stralingsbescherming. Daarbij spreken we dan over de combinatie van het rechtvaardigingsprincipe en het optimalisatieprincipe (ALARA). Hoewel het VBHC-principe focust op financiële kosten en de stralingsbeschermingsprincipes op stralingsrisico’s, is de basisgedachte identiek: optimalisering van de kosten-batenverhouding in de (radiologische) zorg.

Ook in het onderzoek binnen de radiologie is er veel aandacht voor doelmatigheid. Nieuwe radiologische technieken moeten in de eerste plaats effectief zijn. Maar uiteindelijk is onderzoek naar de doelmatigheid van een nieuwe toepassing van belang om een uitspraak te kunnen doen op het niveau van kosten en baten voor de samenleving.

In deze DentTalk webinar wordt aan de hand van klinisch-radiologische voorbeelden besproken of de toepassing van CBCT wel of niet als zinvol kan worden beschouwd. Je leert welke overwegingen daarbij een rol spelen en hoe je een weloverwogen keuze maakt. Tot slot leer je meer over de bijdrage die artificiële intelligentie hieraan kan leveren. 

Tijdens de webinar is het mogelijk om vragen te stellen aan de docent via de Q(uestion) & A(nswer)-functie in het webinar programma. Voor live deelname aan de NTVT DentTalk webinars zijn 1 KRT-punt en 1 Mondzorg-punt aangevraagd.

Hoe deze webinar te volgen?

Met de Plus-optie kun je live deelnemen aan de webinar. Direct na het aanmelden ontvang je de (persoonlijke) link naar de webinar. Dit gebeurt dus niet meer kort van te voren. Krijg je deze mail niet? Neem dan contact op met onze klantenservice via klantenservice@ntvt.nl.

De webinar start om 20.15 uur en eindigt rond 21.15 uur. Als je de gehele webinar tot het einde volgt en de evaluatie invult, kom je in aanmerking voor een KRT- of Mondzorg-punt.

Je kunt de webinar achteraf niet terugkijken. Dit kan wel bij de Premium-optie.

Spreker(s) en moderator

Tandarts en universitair hoofddocent aan ACTA
Tandarts-epidemioloog en hoofdredacteur van het NTVT