× ABONNEREN
Nog 7 uur!

€ 60,- incl. btw

Nog 7 uur om u in te schrijven!

De onderwerpen

ntvt_webinar_intro_9mrt.jpg

Let op!
Vanaf nu is het mogelijk om je tot 20.00 uur aan te melden. Direct na het aanmelden ontvang je de (persoonlijke) link naar de webinar. Dit gebeurt dus niet meer kort van tevoren. Krijg je deze mail niet? Neem dan contact op met onze klantenservice via klantenservice@ntvt.nl.

Wat is een morfodysfore stoornis (of BDD)
- De prevalentie en de cijfers: hoe vaak komt het voor?
- Zo wordt de diagnose gesteld

Zo herken je een patiënt in de tandartspraktijk
- Casuïstiek en voorbeelden uit de praktijk
- Let op: dit zijn de valkuilen!

Sociale media: 'mijn perfecte zelfbeeld'
- Oorzaken en gevolgen van 'het perfecte plaatje'
- Dit zijn de behandelopties

Een patiënt in de mondzorgpraktijk
- Help, mijn patiënt heeft BDD. Wat moet ik doen?
- Zo verwijs je en breng je de stoornis ter sprake

Over de webinar

Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de Nederlanders bezorgd is om zijn uiterlijk. Ook neemt de ontevredenheid van mensen over het eigen lichaamsbeeld de laatste jaren steeds meer toe. De afbeeldingen van schoonheidsidealen in de (sociale) media lijken deze ontevredenheid te voeden.

Het najagen van schoonheid wordt vaak als belangrijk gezien, omdat dit in verband wordt gebracht met het verwerven van geluk. Maar het najagen hiervan kan overgaan in extreme, irreële ontevredenheid. Er is sprake van een Morfodysfore stoornis (Body Dysmorphic Disorder) wanneer dit ook nog eens gepaard gaat met significant lijden of ernstige beperkingen in het dagelijks functioneren. Hoe herken je deze patiënten? Hoe vaak komt het exact voor en welke behandelmethoden leiden werkelijk tot verbetering van de klachten?

Speciale aandacht en alertheid is geboden wanneer er een esthetische hulpvraag is. Want uit onderzoek blijkt namelijk dat deze stoornis bij 1 op de 10 patiënten met een esthetische tandheelkundige hulpvraag voorkomt. Als dit het geval is, zal de patiënt ondanks alle inspanningen ook na behandeling zeer ontevreden blijven, met alle gevolgen van dien...

In deze DentTalk webinar wordt uitgebreide informatie over de achtergrond van de morfodysfore stoornis gedeeld. Verder wordt dieper ingegaan op de context van het aangezicht en de rol van de mond. Ook is volop aandacht voor de moeilijkheden waar mondzorgprofessionals tegenaan kunnen lopen in de interactie en behandeling van deze patiëntengroep. Kortom, in een uur leer je hoe je deze patiënten kunt herkennen, hoe vaak deze stoornis voorkomt en welke behandelmethoden tot werkelijke verbetering leiden.

Deze DentTalk webinar past in een reeks webinars over psychische stoornissen en sluit naadloos aan bij de Serie: Psychische stoornissen in de mondzorgpraktijk in het NTVT. Andere webinars in deze reeks zijn:
- Angst & depressie: samenhangende kwellingen van 26 januari 2021 met spreker prof. dr. Ralph Kupka
- Bipolaire stemmingsstoornissen op 20 april 2021 met spreker prof. dr. Ralph Kupka

Tijdens de webinar is het mogelijk om vragen te stellen aan de docent via de Q(uestion) & A(nswer)-functie in het webinar programma. Voor live deelname aan de NTVT DentTalk-webinars zijn 1 KRT-punt en 1 Mondzorg-punt aangevraagd.

Hoe deze webinar te volgen en terug te zien?

Met de optie Premium kun je live deelnemen aan de webinar. Direct na het aanmelden ontvang je de (persoonlijke) link naar de webinar. Dit gebeurt dus niet meer kort van te voren. Krijg je deze mail niet? Neem dan contact op met onze klantenservice via klantenservice@ntvt.nl.

De webinar start om 20.15 uur en eindigt rond 21.15 uur. Als je de gehele webinar tot het einde volgt en de evaluatie invult, kom je in aanmerking voor een KRT- of Mondzorg-punt.

Na afloop kun je de volledige en de verkorte webinar na afloop nog vier weken lang terugkijken. De verkorte versie betekent dat de webinar géén Q&A bevat en dus exclusief de vragen is. Binnen enkele dagen na de webinar ontvang je een mail ontvangen met daarin het bericht dat de webinar online staat. Via Mijn NTVT - Webinars kun je de webinar vier weken lang terugkijken.

Spreker(s) en Moderator

Tandarts en psycholoog
Tandarts-epidemioloog en hoofdredacteur van het NTVT
Psychiater, gespecialiseerd in Body Dysmorphic Disorder