(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd mei 2016; 123: 237)

10e Landelijke Studiedag Implantologie NVOI

Congresverslag

Op 1 april 2016 beleefde de NVOI haar tweede lustrumeditie van de Landelijke Studiedag Implantologie in de sfeervolle Beurs van Berlage in Amsterdam. De locatie bood die dag een podium voor meer dan 10 implantologische ‘TEDTalks’ voor zo’n 100 geïnteresseerde NVOI-leden.

Om 09:45 luidde de voorzitter van de NVOI, Inez van de Poll, de beursgong om hiermee op ceremoniële wijze de dag te openen. Na een korte introductie over de geschiedenis van het Beursgebouw werd keynote speaker Floris Evers aangekondigd. Onder een gematigd applaus werd het podium vrijgemaakt voor een van Nederlands bekendste oud-hockey internationals. De kracht van het gematigde applausje verraadde het energieniveau van de zaal op dit vroege tijdstip. Het energieniveau bleek een van de pijlers in het zeer enerverende verhaal over de sportieve hoogte- en dieptepunten in de carrière van Evers. De thema’s in zijn voordracht waren persoonlijke drive, motivatie en doorzettingsvermogen en werden kracht bijgezet door de wijze van presentatie.

Hierna was iedereen flink opgewarmd voor de eerste sessie ‘Talks’. Door de moderatoren van deze lustrumdag, prof. dr. Gert Meijer en prof. dr. Gerry Raghoebar, werden de sprekers aangekondigd. Achtereenvolgens belichtten zij de socketseal met gesteelde split thickness flap, toepassingen van het smalle Anthogyr Axiom 2.8 implantaat met bijbehorende Safe Lock en het immediaat Meteen Door-protocol. De discussie erna werd gedomineerd door vragen als: Hoe de-epithelialiseer je een gesteelde flap? Hoe werkt de Safe Lock en hoe verklaar je buccale botwinst en bijbehorende recessievermindering na immediaat plaatsen van een implantaat in de esthetische zone.

In de middagsessie kwam nog een veelheid aan onderwerpen aan de orde. Besproken werden onder meer indicaties voor implanteren in het onderfront en de mogelijke alternatieven, de TWINS voor het parallel plaatsen van implantaten, digitale werkstromen op implantologische protocollen, peri-implantaire gezondheid bij 75-plussers, niet-invasieve behandeling van peri-implantitis en behandeluitkomsten van een lopend onderzoek naar een overkappingsprothese op een staaf- of LOCATOR-mesostructuur.

Na intermezzo’s van dr. Laurens den Hartog en dr. Bart van Oirschot over de nieuwe richtlijnen betreffende de edentate onder- en bovenkaak volgden nog presentaties over driedimensionaal geplande bimaxillaire osteotomiebehandeling, socketshield-techniek, digitale planning voor implantaatpositie in de esthetische regio en het autotransplantatie 2.0 protocol met een digitaal geplande osteotoomboor voor de preparatie van de acceptorsite.

Iets na half 6 daalde het energieniveau voelbaar en werd deze leerzame en zeer geslaagde lustrumeditie van het NVOI afgesloten. Dank moet worden gezegd aan de NVOI jongerencommissie voor de vlekkeloze organisatie!

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.