(in print verschenen: Ned Tijdschr Tandheelkd 2014; 121: 371)

1,3 miljoen Nederlanders naar de tandprotheticus

Meer dan 1,3 miljoen Nederlanders boven de 18 jaar bezochten de afgelopen jaren een tandprotheticus. Zij zijn door de bank genomen zeer tevreden met de zorg van deze mondzorgspecialist. Hij krijgt een 8,2 voor zijn zorg. Toch heeft de helft van de mensen met een gebitprothese nog geen weet van zijn bestaan. Dit blijkt uit onderzoek dat het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) uitvoerde voor de Organisatie van Nederlandse Tandprothetici (ONT).

Van de Nederlanders boven de 18 jaar heeft 21% een tand- of gebitsprothese. Veel mensen blijven hiervoor bij hun tandarts en bijna de helft (47%) bezoekt hiervoor een tandprotheticus. Deze mensen zijn relatief wat ouder, over het algemeen wat lager opgeleid en ze wonen in de steden in het westen van Nederland. De meesten hebben een volledige gebitsprothese. Het merendeel gaat op eigen initiatief naar een tandprotheticus. In eerste instantie gaat men naar een tandprotheticus om zich een tand- of gebitsprothese te laten aanmeten. Later voor een reparatie of aanpassing van de prothese. Gemiddeld bezoeken klanten de tandprotheticus 6,5 keer.

‘Vaste’ klanten geven de voorkeur aan de zorg van een tandprotheticus boven die van een tandarts voor de zorg voor hun gebitsprothese. Ze vinden het belangrijk dat hij er speciaal voor is opgeleid en een wettelijke registratie heeft. Vier van de 5 klanten vinden het belangrijk dat ze kunnen meebeslissen; 63% vindt dat dit ook goed kan bij de tandprotheticus. Ondanks de goede ervaringen van veel mensen blijkt de meerderheid van de gebitsprothesedragers die nog nooit een tandprotheticus hebben bezocht, ook geen weet te hebben van zijn bestaan.

(Bron: Nivel, 22 mei 2014)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
12 juni 2014
rubriek
Actueel
Gerelateerd