Aantal gevallen van kanker neemt in 10 jaar tijd met 33% toe

Het aantal gevallen van kanker is wereldwijd tussen 2005 en 2015 met maar liefst 33% toegenomen concludeert een internationaal team van onderzoekers in JAMA Oncology. Vorig jaar was er sprake van zo’n 17,5 miljoen gevallen van kanker. Ongeveer 8,7 miljoen mensen stierven door toedoen van de ziekte. Dat het aantal gevallen van kanker toeneemt, schrijven de onderzoekers onder meer toe aan de vergrijzing.

De kans dat een man kanker krijgt, is nu (wereldwijd) 1 op de 3. Voor vrouwen is die kans 1 op de 4. De meest voorkomende vorm van kanker onder mannen is prostaatkanker. Ongeveer 1,6 miljoen mannen wereldwijd lijden daaraan. De meest dodelijke vorm van kanker onder mannen is echter longkanker. Onder vrouwen komt borstkanker het vaakst voor. Ongeveer 2,4 miljoen vrouwen wereldwijd lijden aan deze vorm van kanker. Het is tevens de meest dodelijke vorm van kanker onder vrouwen. Onder kinderen komen onder meer leukemie en tumoren in de hersenen het vaakst voor.

Deze cijfers stemmen somber stemmen, maar er is ook reden voor optimisme vinden de onderzoekers: “Hoewel de indrukwekkende cijfers bewijzen dat de ‘oorlog tegen kanker’ nog niet gewonnen is, geven recente ontwikkelingen op het gebied van gepersonaliseerde behandelingen en nieuwe behandelmethodes zoals immunotherapie hoop op betere overlevingskansen,”.

De overlevingskansen van mensen in arme landen of mensen met een lager sociaaleconomische status zijn echter aanzienlijk slechter dan die van mensen in rijkere landen of mensen met een betere sociaaleconomische status.

(Bron: Scientias, 5 december 2016)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
7 december 2016
rubriek
Actueel
Gerelateerd