(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd mei 2018; 125: 246)

Actief blijven is beste voor lage rugklachten

Uit een groot internationaal onderzoek (The Lancet, 22 maart 2018) is gebleken dat veel patiënten met lage rugklachten verkeerde zorg krijgen. De onderzoekers menen dat dit schadelijk is voor miljoenen patiënten in de wereld en dat het veel geld kost.

Er wordt heel veel geld verdiend aan de behandeling van lage rugklachten. Geld dat te vaak niet het gewenste resultaat oplevert, namelijk blijvende, substantiële vermindering van de rugklachten. Daarnaast kosten het ziekteverzuim en de uitkeringen bij werkloosheid de samenleving ook erg veel geld. In Nederland is dat ruim 3,5 miljard euro per jaar. Bij een andere aanpak had dit deels bespaard kunnen worden”, aldus hoogleraar doelmatigheidsonderzoek Maurits van Tulder van de Vrije Universiteit Amsterdam, die bij de uitvoering van het onderzoek was betrokken.

Lage rugpijn is wereldwijd een van de belangrijkste gezondheidsproblemen. De exacte oorzaak van de rugklachten is meestal onbekend. Van Tulder: “Veel behandelingen zijn niet of weinig effectief. Sterker nog; allerlei behandelingen maken het alleen maar erger”. Afwijkingen die gezien worden op MRI- en CT-scans komen net zo vaak voor bij mensen met als zonder lage rugklachten. Ongeveer een kwart van de mensen met langdurige chronische lage rugklachten krijgt een morfine-achtige pijnstiller voorgeschreven, een verslavend middel met veel bijwerkingen.

“Ons onderzoek toont aan dat actief blijven en oefeningen doen de beste strategieën zijn om zelf met lage rugklachten om te gaan, zelfs als dat leidt tot tijdelijke toename van pijn. Ook is het heel belangrijk om aan het werk te blijven en dagelijkse activiteiten en hobby’s te blijven uitvoeren”, stelt Van Tulder. Volgens hem zou dit ook een forse kostenbesparing opleveren voor de samenleving.

(Bron: Persbericht VU, 22 maart 2018)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.