Actieplan KNMT mondverzorging ouderen

Een groeiend aantal ouderen behoudt tot op hoge leeftijd geheel of gedeeltelijk de eigen tanden en kiezen. Deze gebitselementen zijn vaak wel broos, en aangevuld met gebitsprothesen vragen ze om extra aandacht en zorg. Daarom komt het KNMT met een actieplan voor deze kwetsbare groep. Het plan richt zich zowel op voorlichting als op hulp bij de dagelijkse mondverzorging en bij de periodieke tandheelkundige zorg

In samenwerking met TNO en Zorg voor Beter ontwikkelde de KNMT poetsinstructiekaarten voor 5 verschillende gebitssituaties van de boven- en onderkaak. Met instructies in het geval van eigen dentitie, een volledige gebitsprothese, een implantaatgedragen overkappingsprothese, geen gebitsprothese of een frameprothese of een plaatprothese. De poetsinstructiekaarten zijn speciaal ontwikkeld voor personeel in verzorg- en verpleeghuizen en hebben allemaal een gelijke basis met steeds dezelfde poetsvolgorde.

De speciaal ontwikkelde ‘Praktijkwijzer zorg aan ouderen in de algemene mondzorgpraktijk’ ondersteunt tandartsen en hun team bij het zo adequaat mogelijk organiseren van de zorgverlening.

(Bron: KNMT, 18 mei 2015)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock.
Beeld: Shutterstock.
Info
publicatiedatum
26 mei 2015
rubriek
Actueel
Gerelateerd