(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd september 2017; 124: 406)

Actiever vrouwenbrein kan grotere kans op Alzheimer verklaren

In een artikel op Scientias.nl werd gemeld dat onderzoek heeft uitgewezen dat de hersenen van vrouwen actiever zijn dan die van mannen. Het betreft dan vooral de prefrontale cortex, die van belang is voor de concentratie en de impulsbeheersing, en het limbisch systeem dat betrokken is bij emoties en angst. Bij mannen waren de visuele en coördinerende hersengebieden actiever vergeleken met vrouwen.

In het artikel wordt door de onderzoeker aangegeven dat de gemeten verschillen tussen mannen en vrouwen belangrijk zijn voor het begrijpen van het op geslacht gebaseerde risico op hersenstoornissen, zoals de ziekte van Alzheimer. Daarnaast kan het onderzoek een aantal gedragsverschillen tussen mannen en vrouwen helpen te verklaren en verbeteren deze te begrijpen, wat weer kan leiden tot voor op het geslacht op maat gemaakte behandelingen.

Voor dit onderzoek, dat is gepubliceerd in het Journal of Alzheimers Disease (2017; aug 4), werd de bloedstroom van de hersenen van 119 gezonde personen en van 26.683 patiënten met psychiatrische stoornissen op SPECT-scans bestudeerd. De bloedstroom geeft namelijk aanwijzingen voor de activiteit van specifieke delen in de hersenen. De scans waren afgenomen tijdens rust of gedurende het uitvoeren van verschillende cognitieve taken. Bij zowel de gezonde als de patiëntengroep waren de verschillen tussen mannen- en vrouwenhersenen te zien.

(Bron: Scientias, 8 augustus 2017)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
28 augustus 2017
rubriek
Actueel
Gerelateerd