(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd 2015; 122: 370)

Adem inhouden verhoogt de pijngrens

Als mensen hun adem inhouden, vermindert pijn die ze voelen met ongeveer 10%. Dat komt waarschijnlijk omdat hun bloeddruk stijgt en hun brein als reactie daarop het zenuwstelsel iets verdooft.

Onderzoekers testten bij een experiment de pijngrens van 38 proefpersonen door met een algometer druk uit te oefenen op hun vingernagels. Eerst kregen de deelnemers de opdracht om rustig in en uit te ademen, vervolgens werd hen gevraagd om een tijdje de adem in te houden.Terwijl ze hun adem inhielden daalde de pijn die ze voelden van het cijfer 5.5 naar 5 op een schaal van 10.

Het effect kan worden verklaard door de hoge bloeddruk die ontstaat als mensen hun adem inhouden. Druksensoren in bloedvaten geven als reactie op een hoge bloeddruk het signaal aan de hersenen om het zenuwstelsel iets te verdoven. Dat mechanisme is waarschijnlijk ontstaan om eventuele stress die stijging van bloeddruk veroorzaakt enigszins te onderdrukken. Pijn wordt door de verdoving van het zenuwstelsel kennelijk iets minder goed voelbaar.

(Bron: Pain Medicine, 30 april 2015)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock.
Beeld: Shutterstock.
Info
publicatiedatum
26 mei 2015
rubriek
Actueel
Gerelateerd