Advies voor zwangere tandartsen...

Column

Op dit moment zit ik in de beginperiode van mijn zwangerschapverlof, hetgeen betekent dat ik 37 weken zwanger ben. Tot nu toe is mijn zwangerschap zeer voorspoedig verlopen. Echter, als ik terugdenk aan de afgelopen maanden dat ik nog actief achter de tandartsstoel zat,  moet ik in alle eerlijkheid toegeven dat de laatste paar weken werken zwaar voor me zijn geweest. Op het moment dat ik nog in de ‘flow’ van het werk zat, merkte ik dit niet zo op, maar nu ik met verlof ben, voel ik hoe vermoeid mijn lichaam is.

Dit is mijn eerste zwangerschap en van tevoren wist ik niet wat ik van deze periode moest verwachten. Vooraf heb ik geprobeerd om een protocol of iets dergelijks te vinden over het werken als zwangere tandarts. Op de website van het KNMT vond ik enkel een artikel dat aangeeft dat je dynamisch te werk moet gaan en goed op de ademhaling moet letten, maar dat was helaas niet het advies wat ik zocht. Eigenlijk verbaasde het me dat er geen richtlijn is geschreven voor zwangere tandartsen, vooral nu het aantal vrouwelijke tandartsen zo fors toeneemt (zie de onlangs uitgekomen thema-edite over ‘Vrouwen in de tandheelkunde’).

Als ZZP’ende tandarts ben je geneigd om volledig door te werken tot aan je zwangerschapsverlof, maar ik vroeg me af of dat wel reëel zou zijn. En een ander vraag was: hoe kom ik aan een uitkering tijdens mijn verlof? Vervolgens vroeg ik me af of er nog kosten zijn die ik mag declareren aan mijn eenmanszaak? Het waren allemaal vragen die ik nu pas kan beantwoorden. Natuurlijk begrijp ik dat elke vrouw een zwangerschap anders ervaart en dat elke zwangerschap anders is, maar persoonlijk denk ik dat een advies van de beroepsorganisatie op zijn plek zou zijn zodat ZZP’er en opdrachtgever ongeveer weten wat zij kunnen verwachten.

Hierbij dus mijn persoonlijke advies aan zwangere collegae: zorg dat je een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt 9 maanden voordat je zwanger wordt en vergeet niet dat het UWV ook uitkeert. Zolang de overheid het nog een weinig liberale gedachte vindt dat zwangere vrouwen bijvoorbeeld een borstkolf zakelijk mogen aanschaffen (ondanks dat je dit aanschaft om te kunnen werken), is een dergelijke aanschaf geen zakelijke uitgave die je kunt indienen bij de accountant of kunt opgeven als ziektekosten. Wil je doorwerken tot 36 weken zwangerschap? Plan dan de laatste maand de afspraken langer in en werk minder lange dagen. Had ik deze eerste zwangerschap over mogen doen, dan had ik dit absoluut gedaan. Mijn laatste advies luidt: doe de laatste maand geen moeite om een passend jasje te vinden, want ze sluiten allemaal niet meer (zie foto.)

(Lisa Vermeulen, tandarts)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Info
publicatiedatum
15 november 2017
rubriek
Actueel
Gerelateerd