(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd november 2018; 125: 568)

Afscheid Arend Jan Schoolderman

“Bijzondere tandheelkunde kan je niet alleen doen”

Op 12 oktober 2018 heeft Arend Jan Schoolderman na 38 jaar afscheid genomen van het Centrum Bijzondere Tandheelkunde (CBT) van het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST).

Reeds in 1980 startte hij in het oude Ziekenzorg in Enschede voor een halve dag in de week als tandarts voor behandelingen onder narcose. Na verloop van tijd wist Schoolderman als een pionier deze zorg uit te bouwen tot het volwaardige Centrum Bijzondere Tandheelkunde van nu. Daarnaast werkte hij ook in ’t Bouwhuis en De LosserHof, woonvoorzieningen voor verstandelijk gehandicapten.

Naast zijn regionale werk, heeft hij zich ook landelijk als bestuurder en promotor op zijn rustige en doortastende manier gemanifesteerd binnen de VBTGG, COBIJT, KNMT en de Van Hoytema Stichting en bij de opleiding van tandartsen voor bijzondere zorggroepen.

Arend Jan Schoolderman geridderd in de Orde van Oranje-NassauHet afscheidssymposium had het thema ‘Toekomstige anesthesiezorg in de bijzondere tandheelkunde’. Uit de voordrachten van in deze zorgsector altijd gedreven tandartsen bleek dat zich op dit gebied indrukwekkende ontwikkelingen hebben voorgedaan waarbij richtlijnen een belangrijke rol hebben gespeeld. Volgens Schoolderman zijn die tot op heden vooral clinical-based met nog veel te weinig evidence. De toegankelijkheid voor deze zorg was een regelmatig terugkerend aspect net zoals het ‘bevechten’ van medewerking en respect van de anesthesiologen. In Twente is het vooral dankzij Schoolderman na al die noeste arbeid goed geregeld.

Voordat Schoolderman zijn dankwoord ging uitspreken, verscheen mevrouw de burgemeester van Losser ten tonele om Schoolderman een koninklijke onderscheiding op te spelden: ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zij wees natuurlijk op zijn verdienste als bijzondere tandarts, die ook nog als tandarts algemeen-practicus praktiseert in Losser, maar zij benadrukte ook zijn andere maatschappelijk functies zoals zijn langdurig bestuurlijke betrokkenheid bij het onderwijs en bij het kerkelijk leven in Losser. Tijdens de afsluitende en geanimeerde borrel kon iedereen niet alleen afscheid nemen van Arend Jan maar ook de jonge ridder feliciteren.

(Jorden D. van Foreest, gastredacteur)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Arend Jan Schoolderman
Arend Jan Schoolderman
Info
publicatiedatum
15 oktober 2018
rubriek
Actueel
Gerelateerd