Gepubliceerd op: 26-04-2013 (in print verschenen in Ned Tijdschr Tandheelkd 2013; 120: 296)

Afscheid van hoofdredacteur prof.dr. C. de Baat

Symposium met primeur

Op 18 april 2013 nam prof.dr. Cees de Baat afscheid als hoofdredacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde (NTvT). Als dank voor zijn grote inzet voor het tijdschrift werd hem door de directie van het NTvT een symposium aangeboden in het Centrum voor Beeld en Geluid in Hilversum.

Directievoorzitter prof.dr. Paul van der Stelt en moderator prof.dr. Michiel Eijkman waren de eersten in een rij sprekers die aandacht besteedden aan De Baat als persoon en als zeer gewaardeerde wetenschapper en hoofdredacteur.

Orthopedisch chirurg Paul de Baat, zoon van de scheidende hoofdredacteur, memoreerde de ‘bot’artikelen die hij in de afgelopen jaren met zijn vader schreef voor het NTvT en hij verluchtigde zijn bijdrage met niet eerder publiek vertoonde foto’s uit het familiearchief.

Dr. Henk Brand ging in op de incidentie en de preventie van calamiteiten in de tandartspraktijk. Illustratief daarbij was de educatieve film die werd getoond. Deze film, speciaal gemaakt ter gelegenheid van het afscheid van De Baat, is de eerste van een serie educatieve films over tandheelkundige onderwerpen die zullen worden gepubliceerd op de website van het NTvT.

De patiëntveiligheid in de mondzorg werd door dr. Dirk Mettes aan de orde gesteld. Hij betoogde dat de tandheelkundige gezondheidszorg nog te veel is gericht op de productie van zorg en dat hierbij het op wetenschappelijk bewijs gebaseerd handelen niet vanzelfsprekend is.

Ten slotte memoreerde specialist ouderengeneeskunde Gert-Jan van der Putten zijn samenwerking met De Baat in de ouderenzorg. Evenals als De Baat maakt Van der Putten zich grote zorgen over de bezuinigingen in de zorg, waardoor veel dementerenden en hun vaak bejaarde mantelzorgers aan hun lot worden overgelaten.

In zijn slotwoord dankte De Baat de aanwezigen voor hun bijdragen aan het symposium, alle betrokkenen bij het tijdschrift voor hun jarenlange samenwerking en de uitgever voor de muzikale omlijsting van dit geslaagde afscheidssymposium.

(W.G. Brands, hoofdredacteur)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Info
publicatiedatum
25 april 2013
rubriek
Actueel
Gerelateerd