(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd juni 2016; 123: 283)

Alle ouderen op regelmatige controle zien te krijgen

De helft van de 75-plussers komt niet meer regelmatig op controle bij de tandarts, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Wie deze oduren zijn, waarom zij niet meer naar de tandarts gaan en hoe tandartsen ze weer in beeld krijgen en kunnen stimuleren weer terug  op controle te komen stond afgelopen najaar centraal in de KNMT-pilot 'Ouderen in beeld', waaraan 4 tandartspraktijken meededen.

De 4 praktijken selecteerden in hun administratie alle thuiswonende ouderen, haalden diegenen eruit die al lang niet meer op controle waren geweest en benaderden hen. De desbetreffende patiënten werd gevraagd waarom ze niet meer naar de praktijk kwamen en ze werden uitgenodigd voor een afspraak.

Ouderen hebben verschillende redenen om niet meer te komen, zo bleek uit de steekproeven in de pilot. "Het heeft geen prioriteit" of "Ik kom pas bij klachten"  waren de meest gehoorde redenen, evenals het idee dat controle niet nodig is bij een gebitsprothese. Een aantal respondenten had mobiliteitsproblemen of ervoer de kosten als drempel. Echter, uit de pilot bleek ook dat een aantal mensen juist oververzekerd was.

Uit de pilot destilleerden de deelnemende praktijken een aantal aanbevelingen: 1. met een goed oproepbeleid komen ouderen langer regelmatig op controle; 2. probeer uitval te voorkomen, want patiënten terug de praktijk in krijgen kost altijd meer inspanning; 3. aangezien de zorg aan kwetsbare ouderen soms extra tijd kost, kunnen tandartsen hiervoor het uurtarief U10 voor de begeleiding van moeilijk behandelbare patiënten aanvragen; en ten slotte 4. er moet meer worden gedaan om ouderen te doordringen van de noodzaak van gebitscontrole.

Op basis van de pilot heeft de KNMT inmiddels een aantal hulpmiddelen ontwikkeld die mondzorgpraktijken kunnen gebruiken om ouderen terug op controle te laten komen.

(Bron: KNMT, 11 april 2016)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
14 april 2016
rubriek
Actueel
Gerelateerd