Gepubliceerd op: 08-03-2013 (in print verschenen in Ned Tijdschr Tandheelkd 2013; 120: 130)

Amoxicillinedrank voor kinderen niet beschikbaar

Medisch

Een van de meest gebruikte antibiotica bij kinderen, amoxicillinedrank, is niet in Nederland beschikbaar. Dit blijkt uit informatie op de website Farmanco van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP). Apothekers zullen nu - na overleg met voorschrijvers - andere antibiotica afleveren.
De KNMP maakt zich ernstig zorgen over deze kwestie en over de problemen rondom de beschikbaarheid van generieke medicijnen in het algemeen. In 2012 werd amoxicillinedrank in totaal 350.000 keer voorgeschreven. In Nederland heeft momenteel alleen nog 1 fabrikant dit antibioticum in het assortiment, maar door productieproblemen is het middel nu niet leverbaar.
Artsen schrijven amoxicillinedrank vooral voor aan kinderen ter bestrijding van bacteriële infecties. Kinderen kunnen de drank gemakkelijker innemen dan deamoxicilline in tabletvorm. Er zijn in Nederland geen kant-en-klare medicijnen verkrijgbaar met dezelfde samenstelling in vloeibare vorm.
Het komt steeds vaker voor dat generieke medicijnen (tijdelijk) niet beschikbaar zijn. NMP voorzitter Rik van der Meer: “Het is armoe troef ! Als de huidige tendens doorzet krijgen we steeds meer te maken met medicijntekorten. Het systeem van aanwijzing door zorgverzekeraars van specifieke generieke medicijnen leidt er in een aantal gevallen toe dat generieke fabrikanten de Nederlandse markt verlaten. De kwestie met de amoxicilline toont aan dat het beleid van overheid en zorgverzekeraars op dit gebied is doorgeschoten. Wij zullen als apothekers aandacht blijven vragen voor dit onderwerp. Het waarborgen van de continuïteit van farmaceutische zorg moet hoog op de agenda komen te staan.
De KNMP is in 2004 vanwege groeiende problemen met de beschikbaarheid van medicijnen de website farmanco gestart. De website is speciaal bedoeld voor apothekers en geeft informatie over de reden van niet-beschikbaarheid van medicijnen, de verwachte datum van beschikbaarheid, farmaceutische substitutie en farmacotherapeutische alternatieven.
(Bron: KNMP)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
8 maart 2013
rubriek
Actueel
Gerelateerd