Antibacteriële zeep doodt bacteriën niet beter dan normale zeep

Dat concluderen onderzoekers in het Journal of Antimicrobial Chemotherapy. De triclosan bleek pas effectief als de bacteriën en microben 9 uur in de stof hebben gelegen. Bij een periode korter dan 6 uur was er amper verschil in werking in vergelijking met normale zeep.

Het onderzoeksteam plaatste 20 gevaarlijke bacteriën in schaaltjes met antibacteriële en normale zeep. De schaaltjes werden 20 seconden warm gemaakt, om zo het effect van warm water te simuleren.

De bacteriën werden vervolgens op de handen van 16 volwassenen gedaan. Daarna mochten zij een halve minuut lang hun handen wassen, met antibacteriële of normale zeep.

Voor alle tests werd een zeep gebruikt met 0,3% triclosan, de maximum toegestane hoeveelheid in onder anderen Europa, Canada en Australië. Er kwam geen verschil naar voren in de tests.

Triclosan is een veelbesproken stof die veel wordt gebruikt in antibacteriële zeep, waar miljoenen mensen miljarden euro's per jaar aan uitgeven. Onderzoek heeft uitgewezen dat de stof kan worden gelinkt aan hormonale problemen en antibioticaresistentie.

De Amerikaanse gezondheidsdienst heeft er daarom een veiligheidswaarschuwing voor gegeven. De Amerikaanse staat Minnesota heeft in mei 2015 het gebruik van de triclosan in antibacteriele zeep verboden.

De onderzoekers wijzen erop dat er ‘een ban moet komen op het overdrijven van de effecten van de gevaarlijke stof’, omdat dit de gebruikers volgens hen verwart.

Er zijn al zeepproducenten die zijn gestopt met het gebruik van triclosan.

(Bron: J Antimicrob Chemother, 15 september 2015)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.