Antibiotica en cytostatica aan- en uitschakelen met licht

Veel problemen die zijn gerelateerd aan geneesmiddelen, zoals bijwerkingen en resistentie, worden veroorzaakt doordat medicijnen altijd actief zijn. Geneesmiddelen zijn actief in het hele lichaam, waardoor bijwerkingen optreden, én in het milieu, waardoor bacteriële resistentie kan ontstaan.

In een promotieonderzoek is een nieuwe methode onderzocht waarmee de activiteit van medicijnen op afstand kan worden gecontroleerd met behulp van licht. Door zogenoemde lichtschakelaars in te bouwen in de moleculaire structuur van medicijnen worden deze gevoelig voor licht, waardoor het medicijn als het ware aan- en uitgeschakeld kan worden.

Voorbeelden hiervan zijn antibiotica en cytostatica. Het onderzoek toont dat het mogelijk is om op celniveau de activiteit van medicijnen heel precies te controleren, waardoor bacteriën en kankercellen worden geëlimineerd door middel van licht. Door deze methode verder te ontwikkelen kan het in de toekomst mogelijk worden om geneesmiddelen heel precies, lokaal aan te zetten in het lichaam, waardoor vervelende bijwerkingen vermeden zouden kunnen worden.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen, 21 november 2014

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.