(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd januari 2016; 123: 7)

Antimicrobiële stof in driedimensionaal geprinte kroon

Brackets vormen een broedplaats voor bacteriën en dat kan voor cariës zorgen. Onderzoekers van de RUG hebben nu in een onderzoek een bacteriedodende vulling voor driedimensionale printers ontwikkeld die op termijn kan worden toegepast in de tandheelkunde. De resultaten van het onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Advanced Functional Materials.

Aan driedimensionaal geprinte tandheelkundige materialen werden antibacteriële stoffen toegevoegd. Het was daarbij lastig om de juiste mengverhouding te vinden die een goede driedimensionale print opleverde, met minimale lekkage van de antimicrobiële stof. Maar uiteindelijk is die goede verhouding gevonden, melden de onderzoekers. De geprinte objecten zijn vervolgens getest met speeksel. Alle componenten werden al gebruikt bij mensen. Voordat de antibacteriële driedimensionale prints ‘de markt op gaan’, is echter nog meer onderzoek geboden.

De eerste toepassingen zullen in de orthodontie zijn, waar driedimensionaal geprinte gebitselementen nu al worden gebruikt. Een driedimensionaal geprinte kroon die bacteriën doodt, behoort in de toekomst wellicht ook tot de mogelijkheden.

Het gebruik van antimicrobiële stoffen zou een groot probleem in de tandheelkunde op kunnen lossen omdat op kunstmatig materiaal dat in de mond wordt aangebracht bacteriën kunnen gaan groeien. De toepassing van driedimensionaal geprinte medische implantaten met antimicrobiële werking zal uiteindelijk veel breder kunnen zijn.

(Bron: Advanced Functional Materials, 18 november 2015)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
23 november 2015
rubriek
Actueel
Gerelateerd