(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd december 2017; 124: 611)

Australische tandartsreclames op Facebook in strijd met wet

Reclame van Australische tandartsen op Facebook blijkt vaak in strijd te zijn met de Australische wetgeving op dit gebied. Dit bleek uit onderzoek van de faculteit tandheelkunde van de University of Sydney.

De Australische wetgeving geeft heldere voorschriften waarin staat hoe tandartspraktijken mogen adverteren. Daarbij staan uitgangspunten als feitelijkheid, begrijpelijkheid en controleerbaarheid voorop. De onderzoekers wilden weten in hoeverre de Australische tandartsen zich aan deze wetgeving hielden en welk potentiële invloed de reclame-uitingen op de beroepsbekwaamheid hebben. De reden hiertoe was de alarmerende stijging van 50% meer klachten over advertenties bij de Dental Council of New South Wales in de periode 2015-2016. Daarbij was er ook bij de Australian Health Practitioner Regulation Agency een toename van 75% in de overtredingen die reclame-gerelateerd waren; hiervan was 16% tandheelkundig. “Wat opvallend hieraan is dat tandartsen maar 3% van de gereguleerde gezondzorg uitmaken”, zegt onderzoeker Alexander Holden.          

Het onderzoek in 38 gemeenten in de omgeving van Sydney en in New South Wales wees  uit dat van 266 reclame-uitingen van tandartsen op hun Facebook-pagina ruim 70% in strijd was met de nationale wetgeving en bijna 20% niet realistische verwachtingen van behandelingsmogelijkheden schetsten. Verder moedigde bijna 17% van de Facebookpagina’s het ongedifferentieerde en onnodig gebruik van gezondheidsdiensten aan, gaf 5% van de pagina’s misleidende informatie of onwaarheden en bood iets meer dan 4% van de pagina’s geen duidelijke algemene voorwaarden en prijzen.

Volgens onderzoeker Alexander Holden impliceerden sommige Facebook-reclames dat als men niet succesvol in het leven was dat een cosmetische tandheelkundige behandeling dit zou verbeteren. “Ik ben geïnteresseerd in de redenen waarom tandartsen de nationale wetgeving in de wind slaan. Zijn we sociaal geconditioneerd om een wit, recht gebit te willen? Is dat de reden dat tandartsen de regels tarten?” vraagt Holden zich af. Het onderzoek verscheen in de Australian Dental Journal (2017; 22 Sep)

(Bronnen: Aus Dent J, 22 september 2017; News Dentistry University of Sydney, 25 oktober 2017)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.