Beginnende tandarts ziet door de bomen het bos niet meer...

Column

Sinds een maand maak ik deel uit van het team der Nederlandse tandartsen. Met mijn diploma in mijn achterzak en mijn BIG-registratie op de post ben ik het project gestart dat tot een werkend bestaan moet leiden. Nooit heb ik geweten wat er allemaal voor komt kijken om tanden en kiezen te mogen vullen búiten de deuren van de universiteit.

Ik begin met het belangrijkste: het onderdeel solliciteren!. Op de website van het NMT staan verschillende vacatures en ik reageer direct. Na 2 dagen staat mijn Iphone roodgloeiend. Ik krijg meer aanbiedingen dan het aantal sollicitaties dat ik heb verstuurd. Schijnbaar staan de tandartspraktijken te springen om nieuwe tandartsen. Ik voer serieuze sollicitatiegesprekken en word uitgenodigd voor meeloopdagen. De eerste keer ben ik vreselijk zenuwachtig, maar daarna weet ik wat me te wachten staat. Uiteindelijk is daar de match! Ik heb een baan!

Nu moet ik mijn status als zzp-er bestendigen. Praktijken en tandartsen zijn er gek op als je met een VAR werkt, dus ga ik naar de website van de belastingdienst en beland bij een vragenlijst die (bij deze beginnende varrer) alleen maar meer vragen oproept. Met enige hulptroepen (vriendin en moeder) vul ik de lijst in. Ik doe een schietgebedje dat alle vragen goed in zijn gevuld, en druk op de sendknop. Daarna reis ik spoorslags af naar de Kamer van Koophandel. Bij de aanmelding van mijn eenmanszaak twijfel ik nog even over de naam - ‘Lisa’s Studio Dentistico’ misschien? -, maar ik besef dat dit van weinig professionaliteit getuigt.

Het geld dat ik ga verdienen moet ik ook ergens kwijt kunnen. Er dient dus een nieuwe bankrekening te worden geopend. Na enige discussie over bij welke bank dat dan moet gebeuren, hak ik ook die knoop door.

Er kan ook nog van alles misgaan als je gaat werken, dus moet ik verzekeringen afsluiten. De ARBO-verzekering kan nog even wachten besluit ik (veel te duur), maar de beroepsaansprakelijkheid- en rechtsbijstandpolissen zitten inmiddels in de map ‘Werk’.

Zo! Deze tandarts is helemaal klaar om aan de slag te gaan, maar voor deze startende ondernemer blijven er nog legio vragen over. ‘Hoeveel geld moet ik eigenlijk opzijzetten voor de belastingen?’ ‘Hoe ga ik sparen voor mijn pensioen?’ ‘Wil ik mijn auto zakelijk gaan rijden?’ En zo kan ik nog wel even doorgaan. Nee, het werken als tandarts valt me reuze mee, maar het verdienen van geld is van een heel andere orde!

Lisa Vermeulen

Tandarts

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.